Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Без развоја домаћих брендова нема јаке привреде

Објављено: 12.03.2018. 13:51 Аутор: Министарство економије
Уколико се не посветимо јачању и развоју домаћих брендова нећемо имати јаку привреду и пораст запослености до нивоа који је пројектован, оцијенио је у разговору за Дневне новине генерални директор за развој националног бренда и заштиту потрошача у Министарству економије Јово Рабреновић.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomijeОн је казао да је неопходно да потрошачи имају могућност избора, као и да производи са црногорског поднебља треба да нађу мјесто у трговачким и хотелско-угоститељским објектима.

"Треба да разумијемо шта значи куповати домаће и колики је допринос такве куповине буџету, али и свим осталим повезаним сегментима", истакао је Рабреновић, указујући да куповином домаћег дајемо додатну снагу како производима да буду препознатљиви у Црној Гори, тако и да јачају бренд државе и учине је препознатљивом у свијету.

То је, како додаје, и један од закључака пете Конференције о националном брендирању, која је крајем прошле недјеље, у организацији Министарства економије и њемачке организације Ханс Зајдел, одржана у Колашину.

"Евидентно је да мање развијене државе, а нарочито државе Западног Балкана, имају проблем са недовољно видљивим и препознатим идентитетом и имиџом у свијести иностране јавности. Управо то је кључни аргумент за неопходност приступања процесу брендирања државе Црне Горе, који представља један од основних предуслова за истицање конкурентских предности и диференцирање државе од других држава у свијету", сматра Рабреновић.

Према његовим ријечима, снажан бренд државе омогућава да се њени производи и услуге више цијене и вреднују на тржишту, односно да се радије купују у иностранству. Између осталог, њиме се подстиче и веће интересовање иностраних туриста за посјете држави, као и атрактивност за стране инвеститоре, долазак студената на школовање на нашим факултетима и слично.

"Све су то разлози због којих се државе као што је Црна Гора морају усмјерити на изградњу националног бренда, што је и кључни разлог организовања ове конференције. Додатни аргумент представља процес приступања Црне Горе Европској унији, што захтијева улагање додатних напора, средстава и ресурса, да се изгради препознатљивост и позитиван имиџ наше државе као будуће чланице Уније", рекао је Рабреновић.

Дискусија у оквиру конференције организована је у оквиру четири панела и то "Масовни, елитни или еко и културни туризам", "Индивидуални спортисти или репрезентација као амбасадор националног бренда", "Потрошачки етноцентризам, да или не" те "Традиционалне или модерне вриједности за позиционирање државе".

"Констатовано је да туризам представља јако моћан инструмент за промоцију државе у свијести иностране јавности и да би Црна Гора требало да се орјентише на одрживи туризам, као најбољи начин за постизање бенефита из ове области. Закључак другог панела је да спорт и црногорски спортисти и репрезентације представљају најбоље амбасадоре државе и њеног националног бренда у свијету, док је у оквиру панела посвећеног традиционалним, односно модерним вриједностима, констатовано да се њихов значај за препознатљивост државе огледа у истовременом истицању традиционалних црногорских вриједности и праћењу и промовисању оних модерних", навео је Рабреновић.

ЦРНА ГОРА СПРЕМНА ЗА ЕXПО 2020 ДУБАИ

Велике глобалне манифестације, попут ЕXПО-а, сјајна су прилика да се национални бренд Црне Горе представи на најбољи начин и да сви сегменти који чине бренд државе буду заступљни на највишем могућем степену.

"Управо и ми радимо све да будемо спремни да се представимо на ЕXПО 2020 Дубаи и да будемо равноправни учесници изложбе највећих националних брендова. У складу са таквим намјерама треба да додатно ангажујемо расположиве капацитете у свакој од области на којима је бренд државе заснован", закључио је Рабреновић.

Евидентно је да мање развијене државе, а нарочито државе Западног Балкана, имају проблем са недовољно видљивим и препознатим идентитетом и имиџом у свијести иностране јавности. Управо то је кључни аргумент за неопходност приступања процесу брендирања Црне Горе, поручио је Рабреновић.

Бо.Д.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?