Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сатстанак са представницима ЦЕБ-а: Реализација пројекта изградње вртића успјешна

Објављено: 12.03.2018. 18:05 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Пројекат „Изградња седам нових предшколских установа и реновирање постојеће предшколске инфраструктуре у Црној Гори“ реализује се успјешно, оцијењено је на састанку генералне директорице Директората за предшколско, основно и инклузивно образовање и васпитање Аријане Николић Вучинић и наченице Дирекције за предшколско и инклузивно образовање Тамаре Милић са Јаел Дутилеул савјетницом за образовање Банке за развој Савјета Европе (ЦЕБ), из чијег кредита се финансира овај пројекат.

Пројекат је вриједан 17 милиона еура, а њиме је предвиђена изградња седам вртића и то: четири у Подгорици и по један у Бару, Пљевљима и Улцињу.

Дутилеул је изразила задовољство због скорог завршетка радова на вртићу на Старом аеродрому, чиме ће Подгорица добити још један нови вртић вриједан 2,7 милиона еура, а капацитета око 340 дјеце.

Оцијењено је да је од великог значаја недавно отклањање сметњи за почетак покретања процедура за изградњу вртића у Улцињу, након што је Општина на Владу Црне Горе пренијела право располагања земљиштем на коме је планирана градња вртића.

За сада је кроз овај пројекат у Подгорици изграђен један објекат у Загоричу, капацитета за преко 200 дјеце, а радови на вртићу на Старом аеродрому биће завршени у првој половини ове године. На преосталих пет објеката се ради и они су у различитим фазама. За објекте у Тузима и Бару се ради на избору извођача радова, за објекат у Пљевљима ускоро се очекује расписивање тендера за изградњу, а за објекат у Блоку 6 у току је израда главног пројекта.

Такође, на састанку је представљен напредак у дијелу предшколског васпитања и образовања, досадашња реализација обавеза које проистичу из Стратегије раног и предшколског васпитања и образовања у Црној Гори 2016-2020, а било је ријечи и о имплементацији нових законских рјешења у области предшколског васпитања и образовања, као и о значају интерактивних служби за повећање обухвата дјеце предшколским образовањем.

Допринос ЦЕБ-а развоју предшколског образовања у Црној Гори је изузетан, не само у дијелу изградње додатних капацитета, већ и у стицању знања о пројектовању вртића, како би се кроз архитектонска рјешења постигли најбољи услови за боравак малишана.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?