Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Презентација законодавног и стратешког оквира за унапређење положаја и заштиту од дискриминације лица са инвалидитетом и Модела за израду локалног акционог плана

Објављено: 12.03.2018. 19:07 Аутор: мрсс
mrss

Дана, 09. марта 2018. године у просторијама Заједнице општина, Министарство рада и социјалног старања и Министарство за људска и мањинска права, у сарадњи и уз подршку Заједнице општина Црне Горе, организовали су радионицу на којој су презентовани законодавни и стратешки оквир за унапређење положаја и заштиту од дискриминације лица са инвалидитетом, као и Модел за израду локалног акционог плана који треба да донесе свака општина.

У циљу јачања законодавног и стратешког оквира у области заштите лица са инвалидитетом и забране дискриминације, Влада Црне Горе је донијела Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом, као и Стратегију за интеграцију лица са инвалидитетом у Црној Гори за период 2016-2020 и Стратегију за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021.

Присутне је испред Заједнице општина поздравио генерални секретар, г-дин Рефик Бојаџић. Законодани и стратешки оквир су презентовали представници надлежних министарстава, г-дин Горан Кушевија, генерални директор Директората за социјално старање и дјечју заштиту и Марина Медојевић, самостална савјетница из Министарства рада и социјалног старања, а испред Министарства за људска и мањинска права, г-ђа Бланка Радошевић Маровић, генерална директорица Директората за унапређење и заштиту људских права и слобода.

Модел Акционог плана за импелментацију Стратегије за интеграцију лица са инвалидитетом су представиле Саида Чикић, секретарка Секретаријата за локалну самоуправу општине Бијело Поље и предсједница Одбора за друштвене дјелатности Заједнице општина и Јелена Раичевић, самостална савјетница за грађевинарство у Директорату за грађевинарство у Министарству одрживог развоја и туризма, док је Модел Акционог плана за имплементацију Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости, представила Александра Поповић, самостална савјетница у Дирекотарату за унапређење и заштиту људских права и слобода у Министарству за људска и мањинска права.

Циљ радионице је био да се представници/це локалних самоуправа, који су надлежни за припрему и имплементацију локалних акционих планова, упознају са наведеним стратешким и законодавним оквиром и обавезама из наведених докумената.


ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?