Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за подршку кроз ИПАРД представљен пољопривредним произвођачима из Даниловграда и Никшића

Објављено: 12.03.2018. 22:23 Аутор: МПРР

MPRRMPRR
Први ИПАРД јавни позив за додјелу подршке пољопривредницима за инвестиције у примарну производњу презентован је пољопривредним произвођачима са територија општина Даниловград и Никшић. 

Радионицама у Даниловграду и Никшићу наставља се инфо кампања која је у петак, започета у Главном граду, а у наредном периоду биће настављена и у осталим општинама широм Црне Горе. Циљ радионица је да се пољопривредним произвођачима на терену, у директној комуникацији, детаљније појасне могућности подршке, услови и критеријуми за пријављивање на јавни позив који је отворен до 15. маја, како би се што више пољопривредника успјешно пријавило и искористило велику шансу за унапређење производње и раст прихода.

Презентацијама је присуствовао велики број пољопривредних произвођача који су исказали интересовање да се пријаве на јавни позив, посебно у дијелу сточарске производње, али и производње воћа и поврћа. Највећи број питања односио се на могућност набавке механизације и опреме, изградњу или реконструкцију објеката за држање стоке, како би повећали капацитете и испунили услове заштите животне средине и добробити животиња. Значајан број пољопривредника тражио је савјет од представника Министарства у ком правцу треба да инвестирају како би побољшали тренутно пословање. 

Пољопривредницима су појашњени услови за конкурисање на јавни позив. Они морају имати одређен број грла или површине под засадима. За пројекте из сектора производње млијека - 5 крава (приплодних грла) и/или 50 оваца и/или 50 коза, сектора производње меса - 30 говеда у тову; 20 крмача или 100 свиња у завршном тову; 1.000 бројлера (пилића); 100 бројлера (ћурића), затим производње јаја: 2.500 кока носиља, воћа и поврћа (укључујући житарице, гљиве, печурке, ароматично и љековито биље) - 0,5 ха површине засада, 0,1 ха површине засада у заштићеном простору, за производњу ратарских култура - 1 ха површине засада, ароматичног и љековитог биља - 0,3 ха површине засада, производњу гљива и печурки - 0,01 ха производне површине. За виноградаре почетни услов је 0,5 ха под виновом лозом, за пчеларе 30 пчелињих друштава. 

Кроз ИПАРД позив имају могућност да изграде и/или реконструишу шталске објекте, укључујући и простор за измузиште, осјемењавање, смјештање машина и опреме, затим изградњу и/или реконструкцију дренажних система и снабдијевања водом (укључујући бунаре), али и друго. Дата је могућност да купе сву потребну опрему, као што су музилице, мобилне или фиксне, затим машине за припрему хране (млинови, блендери, миx приколице, хранилице, појилице, балирке, косилице, итд.), фиксне ограде и електричне ограде за пашњаке, односно ливаде. Позивом је дефинисано и да могу да изграде или реконструишу, и опреме управну зграду (канцеларије за ветеринаре, простор за одмор радника, санитарне просторије, итд.). 
MPRRMPRR

Представници Министарства упутили су заинтересоване пољопривреднике да детаљније информације о инвестицијама које се подржавају, као и осталу документацију за пријављивање, могу пронаћи у „Листи прихватљивих трошкова за мјеру 1“ која је објављена на интернет страници www.ипард.гов.ме, а може се преузети у просторијама Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства или биљне производње.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја подсјетили су произвођаче да се кроз објављени Јавни позив, који се односи на примарну производњу подржавају пројекти са прихватљивим трошковима у износу од од 10.000€ до 500.000€, док подршка износи до 60% прихватљивих трошкова, а ако се ради о младом фармеру испод 40 година, подршка износи 65%, док за оне који реализују инвестиције у планинском подручју изнад 600 мнв подршка износи чак 70%. Подршка се добија након што се реализује цјелокупна инвестиција.

Корисници овог јавног позива могу бити сва физичка и правна лица која су регистрована за бављење пољопривредом и која већ имају одређену пољопривредну производњу у секторима производње: млијека, меса, јаја, воћарства, повртарства, ратарства, узгоја гљива и печурака, љековитог и ароматичног биља, виноградарства, маслинарства, пчеларства, рибарства. Обухваћени су фактички сви сектори.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?