Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дамјановић у Бриселу: Подршка за регионални приступ рјешавању проблема у области науке и истраживања

Објављено: 13.03.2018. 19:22 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
На позив Регионалног савјета за сарадњу (Регионал Цооператион Цоунцил-РЦЦ), министарка науке др Сања Дамјановић борави данас у Бриселу, гдје учествује на 4. састанку Донаторске подршке за Западни Балкан. Дамјановић је била један од учесника првог панела, који је имао за циљ да представи кључне реформе политика за Регионални економски развој и окупи перспективе из региона, као и евентуалне донаторе за пројекте који имају потенцијала да у будућности покрену развој овог дијела Европе.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Генерални секретар РЦЦ, Горан Свилановић, као модератор поменутог панела, истакао је важност фокусирања на иницијативе које ће направити истинску промјену у региону и домино ефектом утицати на развој економије Југоисточне Европе. Као један од најбољих примјера Свилановић је навео СЕЕИИСТ - Иницијативу за оснивање међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе, са чим се Дамјановић усагласила, наводећи овај пројекат као изузетан примјер економије базиране на знању.

Ministarstvo nauke
У даљем разговору министарка је оцијенила да су центри изврсности и даље ријетки у овом дијелу Европе, и да једна од кључних сметњи развоју ових модела код нас јесте превелика посвећеност универзитета теоријском аспекту (предавачком дијелу), у односу на истраживања, што није случај у Западној Европи. Дамјановић је навела да, иако је иницијално СЕЕИИСТ требао да има два модела, нажалост тренутно је за нас то превелики залогај и савјетовано нам је да првобитно кренемо са реализацијом једног модела. Она је даље појаснила да ће како сада ствари стоје, то највјероватније бити хадронска канцер терапија протонима и тешким јонима, што представља најуспјешнији начин лијечења рака на свијету. Овако замисљен иститут био би јединствен, јер је планирано да чак 50% активности буде посвећено истраживању, а друго 50% лијечењу пацијената.

Иницијатива за оснивање међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе, примјер је центра изврсности великих размјера, који је већ подржан од стране 10 земаља, не само региона, већ и земаља чланица ЕУ. Истинска међународна сарадња, коју би овакав институте омогућио, не би значила само напредак у области науке и истраживања, навела је министарка, већ би снажно утицала на цјелокупну економску ситуацију у региону, повећала стандард живота, умањила незапосленост и што је можда најважније у цијелој овој нашој регионалној причи, зауставила одлазак талената, који су нам у ситуацији у којој се налазимо, непроцјењиви, назначила је Дамјановић.

У наставку панела она је позвала на снажнију подршку влада региона, истичући тај вид активности кључним за даље препознавање и подршку пројекта од стране ЕУ и осталих потенцијалних донатора. Такође, Дамјановић је искористила прилику да све присутне упозна са одрживошћу Института, не само кроз модел лијечења пацијената, но и кроз неке друге аспекте, попут самосталног енергетског напајања соларним панелима, чиме енергетска ефикасност може бити промовисана на најбољи могући начин, као што је учињено на примјеру сличног пројекта - “СЕСАМЕ”, у Јордану. Учесници панела сложили су се да је регионални приступ рјешавању проблема кључан за даљи напредак Југоисточне Европе, подсјетивши да је и недавно усвојена ЕУ Стратегија за Западни Балкан импулс да нас Европа жели уједињене у рјешавању изазова.


Фотографије: copyright © Јéрôме Хуберт

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?