Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Онлине трговина да буде безбједна и поуздана

Објављено: 14.03.2018. 16:15 Аутор: Министарство економије
Подгорица, (МИНА-БУСИНЕСС) - Коришћење интернета и онлине трговине сваке године се повећава, због чега су могућности и ризици за потрошаче већи, што захтијева њихову додатну обазривост, саопштио је генерални директор за развој националног бренда и заштиту потрошача у Министарству економије Јово Рабреновић.

Рабреновић је, у интервјуу агенцији Мина-бусинесс, поводом Свјетског дана права потрошача који се обиљежава сјутра, казао да је у интересу и потрошача и трговаца да се онлине трговина обавља на сигуран, поуздан и законит начин, као и уз прихватљиве трошкове, што у крајњем, свима олакшава живот.

„Овогодишњи Свјетски дан права потрошача обиљежава се под слоганом #Учинимо дигитална тржишта праведнијим#. Након великог успјеха који је прошлогодишњи Свјетски дан права потрошача имао са темом која је, такође, била усредсријеђена на куповину и коришћење дигиталних медија, ове године се наставља у том правцу, како би се потрошачи што је могуће више информисали о значају дигиталног тришта и заштити у онлине трговини“, рекао је Рабреновић.

Он је додао да се очекује да ће до 2021. године интернет трговина износити више од 15 одсто укупне свјетске продаје.

„Очекивање је да ће дигитално тржиште у сљедећих 20 до 30 година постати доминантно у односу на класичну трговину. Све то потрошачима доноси нове изазове, што подразумијева удобност и разне повољности, али и изазове у смислу безбједности и сигурности које могу бити нарушене“, саопштио је Рабреновић.

Подаци на нивоу ЕУ, према његовим ријечима, показују да 70 одсто потрошача брине да су њихова дигитална плаћања несигурна, док 49 одсто корисника интернета никада не купују онлине, јер нема повјерења.

„То се мора мијењати. Потрошачи морају знати и бити сигурни да могу да вјерују трговцима који продају робу и услуге путем интернета и да у сваком тренутку могу остварити своја права као потрошачи“, казао је Рабреновић.

Кампања која се ове године спроводи у цијелом свијету усмјерена је не само на потрошаче, већ и на трговце.

„Трговци представљају важну карику на коју треба утицати како би се створило добро и праведно тржиште на којем потрошач има могућност избора и куповине производа, а да притом његова потрошачка права буду у потпуности поштована“, саопштио је Рабреновић.

То, како је објаснио, значи да постоји могућност подношења приговора уколико је право потрошача нарушено, као и да тај приговор буде процесуиран на законом предвиђен начин.

„Свјетски дан права потрошача је прилика да се објасни да се двије стране, за које се чини да представљају супротстављене, посматрају као двије стране једне цјелине која може да фунскционише на најбољи начин уколико се добро познају, разумију и сарађују“, навео је Рабреновић.

Он је позвао потрошаче да буду активни и траже испуњење својих права и додао да је предуслов свему томе да буду информисани.

„Сваки потрошач треба да зна да сваки купљени производ мора бити саобразан уговору – да одговара оном производу који је у реклами приказан. Да гаранција саобразности траје двије године и да свака гаранција краћа од поменуте представља злоупотребу и кршење закона о заштити потрошача“, казао је Рабреновић.

Он је рекао да потрошач треба да зна да му за рекламацију производа није потребан рачун, као и да онда када је незадовољан, приговор може упутити на више адреса – трговцу, директно или онлине надлежним инспекцијским органима, невладином сектору, Савјетовалишту за потрошаче или Министарству економије.

Свјетски дан права потрошача своје поријекло има у Декларацији о основним правима потрошача, коју је донио бивши амерички предсједник Јохн Ф. Кеннедy 1962. године, а први пут је обиљежен 15. марта 1983. године.

(крај) нар
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?