Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљен програм “Културне руте Савјета Европе"

Објављено: 14.03.2018. 19:53 Аутор: Министарство културе
Представљање програма “Културне руте Савјета Европе" одржано је јуче у Подгорици. На отварању је говорио министар културе Александар Богдановић.

Културне руте су представили: Александар Дајковић, генерални директор Директората за културну баштину Министарства културе, Стефано Доминиони, директор Европског института за културне руте и извршни секретар проширеног парцијалног споразума о Културним рутама, Емануела Панке, Културна рута “Интер Витис”, Владан Ђуричковић, Владан Ђуричковић, “13. јул Плантаже” и Олга Мезеридоу, Културна рута маслиновог дрвета.

Генерални директор Директората за културну баштину Александар Дајковић истакао је да је одрживост туристичког развоја једна од приоритета културних, али и других секторских политика, те да у том контексту, културни туризма доприноси одрживом планирању и управљању простором. Дајковић је подсјетио да барометар WТО показује да су у периоду од јануара до октобра 2017. године дестинације широм свијета угостиле 1.1 билиона међународних турста, што је за 7% више у односу на упоредни период прошле године. Истакао је да је широм Европе 12 милиона људи запослено у туризму, те да ова индустрија генерише зараду од 356 милијарди еура на годишњем нивоу.

Директор Европског института за културе руте Стефано Доминиони представио је програм Културних рута Савјета Европе који датира из 1987. године и подсјетио да у Европи, али и шире, постоји 31 рута сертификована кроз овај Програм. Издвојио је сегмент Декларације комитета министара Савјета Европе са 30 годишњице Програма у којем је истакнуто да „културне руте у континуитету представљају инспирацију за јединствену Европу, засновану на дубљем познавању различитости, поштовању према другима, одбрани слободе и солидарности.“ Доминиони је подржао иницијативу Црне Горе за укључењем у културне руте вина и маслиновог дрвета, оцијенивши да држава има велики потенцијал на овим пољима, те поздравио иницијативу Министарства културе за укључење локалитета Липци у Котору у културну руту праисторијске умјетности.

Емануела Панке из руте вина, говорила је о винском пејзажу као културном насљеђу и алату за развој туризма, истакавши да мрежа винских путева Интер Витис уједињује различите области, од Кавказа и Балкана, преко Грчке и Црног мора. Представила је програм Интер Витиса за 2018. годину и указала на значај дубљег укључивања компаније „13 јул Плантаже“ у реализацију активности које заједнички могу бити планиране на транснационалном нивоу.

Владан Ђуричковић из Сектора за вински туризам „13. Јул Плантаже“ презентовао је активности компаније на пољу промоције винског туризма у Црној Гори и представио капитални пројекат „Винско село“, који ће обогатити и осавременити туристику понуду Црмнице, али и региона Скадарског језера.

Присутнима се обратила и Олга Мезеридоу која је поздравила заинтересованог Удружења маслинара из Бара за укључивање у културну руту маслиновог дрвета, оцјенивши да исто доприноси интеркултуралном дијалогу и одрживом развоју у маслињацима. Мезеридоу је подсјетила да је рута маслиновог дрвета успостављена 1998. године, те да је главни циљ иницијативе преношење поруке о значају маслињака као сегмента културне баштине који доприноси комуникацији, мирном суживоту и сарадњи.

Представљена је и Мрежа универзитета који се баве истраживањима културних рута, а чији рад координира Европски институт за културне руте. Том приликом ректор Универзитета Црне Горе Данило Николић и ректор Универзитета Доња Горица Веселин Вукотић, потписали су писмо намјере, којим је изражен интерес за укључивање у наведену мрежу, а са циљем промовисања и подстицања истраживања из области културног туризма.

Иницијатива Културне руте Савјета Европе успостављена је 1987. године са циљем јачања сарадње у области културног туризма. Одрживи развој, социјална кохезија, значај европског јединства, историје и културе и откривање мање познатих дестинација кроз туристичку промоцију, главне су идеје овог програма. Црна Гора се 2011. године придружила Проширеном парцијалном споразуму (ЕПА) програма Културне руте, што је омогућило националним институцијама и организацијама да се кроз сарадњу са партнерима из Европе укључе у овај програм.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?