Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Користите своја потрошачка права

Објављено: 15.03.2018. 13:27 Аутор: м
Свим потрошачима у Црној Гори Министарство економије честита 15. март – Свјетски дан права потрошача, који се ове године обиљежава под слоганом „Учинимо дигитална тржишта праведнијим“.
Министарство економије из године у годину апелује на све потрошаче да користе своја законом омогућена потрошачка права. 
Према подацима Управе за инспекцијске послове, у прошлој години примљено је 716 жалби потрошача, којима су пријављене 723 неправилности, а које су се, између осталог, односиле на: недостатак код цијене, недостатак код услуге, недостатак на роби, приговор за остваривање права из гаранције и слично. За прва два мјесеца ове године примљено је 98 жалби потрошача у оквиру којих је пријављено 105 неправилности.
Министарству економије се током прошле године обратило више од 100 грађана који су тражили помоћ и савјете при рјешавању спорова, док је Савјетовалиште за заштиту потрошача од свог оснивања у новембру асистирало у око 40 предмета у којима су грађани тражили заштиту потрошачких права, али и свакодневно пружало информације о начину заштите потрошачких права на захтјев грађана.
У претходном периоду усвојена су два важна закона која уређују ову област, и то Закон о забрани недозвољеног оглашавања и Закон о општој безбједности производа, којима се, заједно са Законом о заштити потрошача на свеобухватан начин уређује ова област.
Свјетски дан права потрошача (Wорлд Цонсумер Ригхтс Даy), своје поријекло има у "Декларацији о основним правима потрошача" коју је донио бивши амерички предсједник Јохн Ф. Кеннедy 1962. године. Први пута је Свјетски дан права потрошача обиљежен 15. марта 1983. Стога се сваке године широм свијета спроводе разне кампање како би се обиљежио овај дан, а уједно омогућила и промоција свеобухватних темељних права свих потрошача.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije


КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?