Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић поводом 15. марта – Свјетског дана заштите потрошача: Резултати у области безбједности хране значајан допринос заштити потрошача

Објављено: 15.03.2018. 16:37 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Успостављање ефикасног система безбједности хране је најбољи пут за заштиту јавног здравља, а тиме и заштиту потрошача”, казао је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић поводом 15. марта – Свјетског дана заштите потрошача.

Стога је представљање резултата институције која штити потрошаче кроз заштиту безбједности хране добар начин да се обиљежи овај међународни дан, казао је Симовић на конференцији за новинаре организованој у Управи за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове која се налази у саставу Министарства пољопривреде и руралног развоја.

Симовић је рекао да је у Управи обезбијеђен јединствен механизам за спровођење политика безбједности хране и да су резултати рада Управе и запослених евидентни, не само у дијелу безбједности хране, већ и заштити здравља животиња и здравственог стања биља.

Истичући да се на плану контроле безбједности хране води прецизна евиденција о раду инспекцијских служби и јавност извјештава на мјесечном нивоу, потпредсједник Симовић је саопштио да је у периоду од 06. јуна прошле године до данас спријечен увоз и стављање у промет 119 небезбједних пошиљки хране, укупне тежине више од 1.000 тона.

“Враћене или уништене пошиљке хране су у себи садржале недозвољене количине пестицида, микотоксина, вјештачких боја, тешких метала, биле су микробиолошки неисправне, а неке од њих нијесу садржале потребне информације које потрошач треба да има у складу са прописима”, казао је Симовић додајући да је сувишно говорити колико су ове активности и резултати били допринос заштити потрошача.

Такође, значајан допринос заштити потрошача представљају активности Управе на обезбјеђењу здравих животиња за потребе производње безбједне хране.

Он је подсјетио да су 2016. године забиљежени значајни губици сточног фонда због болести квргаве коже говеда и болести плавог језика, те да је у 2017. години, Влада из средстава буџетске резерве издвојила близу милион еура, уз додатно обезбијеђену донацију од стране ЕК у новцу и вакцинама, чиме је заштићен сточни фонд у Црној Гори од ове двије нарочито опасне заразне болести.

“И у овој години обезбијеђена су средства из буџетске резерве у износу од 820 хиљада еура, као и подршка ЕК да би наставили са заштитом сточног фонда, а све са циљем обезбјеђења здравих животиња за потребе производње безбједне хране, што је, такође, значајан допринос заштити потрошача”, казао је Симовић.

MPRR

Према његовим ријечима, у овој години, усвојен је и објављен Програм обавезне здравствене заштите животиња у износу од 1,4 милиона, као и Програм фитосанитарних мјера у износу од 221 хиљаду еура. По први пут, ове године из Агробуџета се финансира посебан Програм за безбједност хране, у износу од 349 хиљада еура.

Унапређење објеката за производњу хране, како је истакао Симовић, представља важну активност у циљу заштите потрошача.

“У односу на почетну процјену, крајем 2014. године, када смо у Црној Гори имали само 3 објекта за производњу, усклађена са ЕУ захтјевима, на крају 2017. године имали смо их 57, који у потпуности испуњавају: инфраструктурне, технолошке, хигијенске и друге ЕУ захтјеве”, саопштио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде.

Симовић је посебно истакао да су интензиван рад и сарадња са произвођачима хране на стварању услова за достизање ЕУ стандарда, резултирали повјерењем ЕК у црногорски систем безбједности хране.

Потврду тог повјерења током 2017. године Црна Гора је добила у двије области - стављањем на листу одобрених објеката за производњу хране животињског поријекла (2 кланице, 3 објекта за прераду меса и 3 објекта за производњу јаја), а истовремено, Црна Гора је добила могућност извоза млијека у ЕУ.

“Европска ветеринарска инспекција, као посебни директорат ЕК, током посјете Црној Гори у новембру 2017. године, дала је потврду да објекти за производњу хране животињског поријекла, које су обишли, испуњавају ЕУ стандарде, те да су тиме квалификовани и за ЕУ потрошаче. Такође, добили смо и препоруке које нам служе као водич за даље унапређење система безбједности хране, за који је надлежна Управа, као и препоруке за субјекте који послују храном”, казао је Симовић.

Он је подсјетио да је ЕУ законодавство у области безбједности хране посебно захтјевно, али да је план да се до краја ове године заврши усаглашавање прописа у складу са усвојеном стратегијом.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног разоја истакао је задовољство радом и резултатима Управе за безбједност хране. Додатно охрабрење, како је казао, представљају и поруке које је добио и на недавном састанку са ЕУ Комесаром за здравље и безбједност хране, господином Андруикаитисом у Бриселу.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?