Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Фисцалис 2020 Радионица на тему ефеката споразума о избјегавању двоструког опорезивања земаља чланица ЕУ на земље у развоју у Подгорици

Објављено: 15.03.2018. 16:40 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
Подгорица, 15. март 2018. године - Данас је у Подгорици почела дводневна радионица на тему ефеката споразума о избјегавању двоструког опорезивања земаља чланица ЕУ на земље у развоју, организована у оквиру програма Европске уније Фисцалис 2020. 

На радионици ће учешће узети представници министарстава финансија и пореских управа 24 земље чланице ЕУ и 4 земље кандидата за чланство, као и представници Европске комисије, међународних организација, академије, привреде и НВО.

Представници Министарства финансија Црне Горе презентоваће споразуме о избјегавању двоструког опорезивања са становишта земље у развоју, с освртом на споразуме наслијеђене из периода Југославије, као и искуства и активности реализоване у дијелу преговарања и потврђивања споразума након обнове независности. 

Представници Холандије и Норвешке представиће искуства у ефектима „преливања“ споразума о избјегавању двоструког опорезивања на земље у развоју. Кроз презентације, студије случаја и интерактивне сесије омогућиће се дискусија свих учесника на тему најбоље праксе и техничких аспеката везаних за споразуме, опсег прихода и пореских облика на које се исти односе, однос између међународних споразума и правне тековине ЕУ у области опорезовања и сл.  

Радионица је од изузетног значаја за Министарство финансија и Пореску управу Црне Горе имајући у виду претприступни процес за чланство у Европској унији, те посвећеност испуњавању критеријума Групе за кодекс понашања ЕУ, који подразумијевају приступање Глобалном форуму за транспарентност и размјену информација за пореске сврхе, потписивање Мултилатералне конвенције и примјену анти-БЕПС мјера, све ради ефикасног сузбијања пореске евазије, а са којима је тема догађаја блиско повезана. 

Фисцалис 2020 је програм Европске уније којим је пореским управама омогућена размјена информација и експертизе у пореској области, повезивање националних пореских службеника широм Европе, као заједнички развој међу-европских информационих система. Црна Гора је постала члан програма  2015. године, а ова радионица је први програмски догађај организован у Црној Гори.









МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА И ПОРЕСКА УПРАВА ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?