Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ:Генерални директор директората за социјално старање и дјечију заштиту Горан Кушевија разговарао је са менаџерком програма за родну равноправност у Канцеларији УНДП у Црној Гори Каћом Ђуричковић.

Објављено: 15.03.2018. 18:25 Аутор: мрсс

Генерални директор директората за социјално старање и дјечију заштиту Горан Кушевија разговарао је са менаџерком програма за родну равноправност у Канцеларији УНДП у Црној Гори Каћом Ђуричковић. Састанку је присуствовала и Јована Радифковић Остојић самостална савјетница за социјалну и дјечју заштиту.

Тема састанка била је израда Протокола о поступању, превенцији и заштити од насиља у породици. 

Наиме, У склопу програма Подршка анти-дискриминационим и политикама родне равноправности, које спроводи УНДП уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Црној Гори започет је процес израде новог Протокола о поступању, превенцији и заштити од насиља у породици. Циљ Протокола јесте да се успостави и подстакне успостављање мултидисциплинарне сарадње с јасно разрађеним поступањима свакога система. 

Постојећи Протокол донијет је 2011. године, а како је Црна Гора 2014. године ратификовала Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици донијет је закључак да је потребно измјенити постојећи и ускладити га са потребама Истанбулске конвенције.

У току је формирање радне групе за израду поменутог Протокола о поступању, превенцији и заштити од насиља у породицију ће чини како државне институције, тако и представници НВО.

Поред споменутог, Горан Кушевија је упознао менаџерку програма за родну равноправност о плановима Министарства рада и социјалног старања да отвори нова склоништа и кризне центре на сјеверу Црне Горе, и разматра могућност да се обезбиједи простор у Беранама за потребе жртава насиља у породици.

Каћа Ђуричковић је изразила спремност да Канцеларија УНДП-а у Црној Гори помогне Министарству рада и социјалног старања како би остварили све планиране пројекте у 2018. години.


 ПР служба Министарства рада и социјалног старања

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?