Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на састанку ТИАРА конзорцијума: Подршка Међународном институту

Објављено: 16.03.2018. 01:24 Аутор: Министарство науке
Представници ТИАРА конзорцијума, који представља конзорцијум најзначајнијих организација у области истраживања и развоја акцелератора, дали су отворену подршку оснивању Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе на данашњем састанку у ЦЕРН-у, а на којем је учествовала министарка науке др Сања Дамјановић.

Констатована је важност подршке новим научно-технолошким пројектима, а представници Конзорцијума ће, како је договорено на састанку, овај јединствени регионални пројекат препоручити Европској комисији. Уз то, пружиће помоћ и приликом израде Главног пројекта, у дијелу обезбјеђивања стручног и еминентног кадра.

ТИАРА Конзорцијум чине 8 земаља (Француска, Шпанија, Њемачка, Италија, Шведска, Пољска Уједињено Краљевство и Швајцарска), као и међународне организације попут ЦЕРН-а, који пружа могућност подршке новим пројектима имајући у виду да су реномирани научни и развојни институти из ових земаља чланови Конзорцијума.

Конзорцијум има већ успостављену сарадњу са Европском Комисијом (ЕЦ), са којом заједно ради на подршци и развоју значајних пројеката као што су: ЦАРЕ, ЕуЦАРД, АРИЕС, XФЕЛ, Линац4 у ЦЕРН-у, ЕСС, ФАИР, ЕуроЦирЦол/ФЦЦ, ЕуПРАXИА, ЕАСИТраин. Подршка овим пројектима пружа се кроз компоненту истраживања и развоја (Р&Д), за израду студија изводљивости и обезбјеђивања образовања и обуке
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?