Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Позив наставницима за пријаву за похађање Орацле Академије

Објављено: 16.03.2018. 19:27 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Министарство просвјете Црне Горе је са Орацле Академијом успоставило сарадњу, која омогућава да се по програму Орацле Академије обуче наставници црногорских школа и пружи подршка за обуку 3000 ученика као припрему за успјешне ИТ каријере. Кроз обуке ће проћи 300 наставника, који ће се обучавати у: Јава Фоундатионс, Јава Программинг, Јава Фундаменталс, Датабасе Фоундатионс и Датабасе Десигн анд Программинг wитх СQЛ. Стечено знање они ће директно преносити својим ђацима, чиме ће њихово образовање у области ИТ технологија бити значајно унапријеђено. Орацле Академија ће обезбиједити платформу и алате помоћу којих ће обучени наставници едуковати ученике.

Сарадња између Министарства просвјете Црне Горе и Орацле Академије ће омогућити наставницима да похађају курсеве у наредне три године. Обука је бесплатна.

Фаза пријављивања наставника ће трајати до четвртка 22. марта 2018. године. Заинтересовани кандидати се могу пријавити на маил инфо@ицт.еду.ме и потребно је послати следеће податке: општина и назив школе, име и презиме, радно мјесто, е-маил, телефон, назив и врјијеме курса за који се пријављује. Број мјеста је ограничен.

У првој години (фази) обуке одржаће се два курса (од којих ће један бити у двије групе):

Курс "Јава Фундаменталс" (двије групе) оспособљава полазнике, који имају мало или нимало знања из програмирања, да креирају Јава програме. Полазници курса ће се упознати са концептима објектно-оријентисаног програмирања, терминологијом и синтаксом, као и са свим корацима потребним да се креирају Јава програми употребом интерактивних развојних окружења Алице, Греенфоот и Ецлипсе. Практичне вјежбе су важан дио курса, тако да полазници могу да усаврше програмерске вештине. Алат Алице који служи за једноставно креирање 3Д анимација и алат Греенфоот који служи за једноставно креирање 2Д интерактивних игрица, могу да се примјене у настави информатике већ са ученицима основне школе.

Курс "Датабасе Фоундатионс" (једна група) уводи полазнике у основне концепте релационих база података. Кроз курс се учи терминологија релационих база података, као и концепт моделовања података. Алат Орацле СQЛ Девелопер Дата Моделер се користи за израду модела, а језик СQЛ се користи за рад са базом података. Алат Орацле Апплицатион Еxпресс пружа могућност практичног рада кроз разне активности. Заступљена је и метода учења кроз пројектни рад, тако да ће полазници креирати пројекат кроз који ће дизајнирати, имплементирати и демонстирати решење у виду базе података за неко пословање или организацију (банка, пошта, школа, продавница...).

Предвиђено је да наставници, који заврше курс у организацији Орацле Академије, добију потврду о савладаном програму стручног усавршавања у трајању од 30 сати. Исти курс могу да понуде ученицима у школама у којима раде. На првом мјесту су обуке намијењене наставницима информатике, математике и сродних предмета, али полазници могу да буду и наставници других предмета који добро владају вјештинама коришћења рачунара.


Званични опис курсева на енглеском језику можете прочитати на:
хттпс://ацадемy.орацле.цом/пагес/јава_фундаменталс_цоурсе.пдф
хттпс://ацадемy.орацле.цом/пагес/датабасе_фоундатионс_цоурсе.пдф  

Термини за курсеве су следећи:

1) Датабасе Фоундатионс

Онлине дио од 28.03. до 23.05, сриједом у 21х у трајању од по сат времена.
Додатни онлине часови: 30.03, 13.04. и 18.05. у 17:30х у трајању од по сат времена.

Укупно је 12 онлине часова. Недељно је неопходно да се одвоји два-три сата за слушање онлине предавања, прелиставање лекција и полагање онлине испите од куће.

Финални дио курса биће одржан у учионицу у Подгорици (тачна локација биће накнадно одређена): 31.05. и 01.06. у трајању од 09х - 17х оба дана. Смјештај и превоз нису обезбјеђени.
За финални дио курса у учионицу је неопходно активно присуство оба дана (предавања и практичан рад). Испити се не полажу у учионици, само практичан рад.


2) Јава Фундаменталс (И група)

Онлине дио од 29.03. до 24.05, четвртком у 19:30х у трајању од по сат времена.
Додатни онлине часови: 30.03, 13.04. и 18.05. у 14:30х у трајању од по сат времена.

Укупно је 12 онлине часова. Недељно је неопходно да се одвоји два-три сата за слушање онлине предавања, прелиставање лекција и полагање онлине испите од куће.


Финални дио курса биће одржан у учионицу у Подгорици (тачна локација биће накнадно одређена): 02.06. и 03.06. у трајању од 09х - 17х оба дана. Смјештај и превоз нису обезбјеђени.
За финални дио курса у учионицу је неопходно активно присуство оба дана (предавања и практичан рад).. Испити се не полажу у учионици, само практичан рад.


3) Јава Фундаменталс (ИИ група)

Онлине дио од 29.03. до 24.05, четвртком у 21х у трајању од по сат времена.
Додатни онлине часови: 30.03, 13.04. и 18.05. у 16х у трајању од по сат времена.

Укупно је 12 онлине часова. Недељно је неопходно да се одвоји два-три сата за слушање онлине предавања, прелиставање лекција и полагање онлине испите од куће.

Финални дио курса биће одржан у учионицу у Подгорици (тачна локација биће накнадно одређена: 04.06. и 05.06. у трајању од 09х - 17х оба дана. Смјештај и превоз нису обезбјеђени.
За финални дио курса у учионицу је неопходно активно присуство оба дана (предавања и практичан рад). Испити се не полажу у учионици, само практичан рад.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?