Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић на Салону Монте вино 2018: Црна Гора је отворена за вина са других тржишта, исти однос очекујемо и за црногорска вина

Објављено: 16.03.2018. 21:39 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић посјетио је данас 8. Интернационални салон вина „МонтеВино 2018“ , који је отворен у хотелу Хилтон и који се традиционално одржава у Црној Гори у организацији Националног удружења сомелијера Црне Горе и Винске академије Црне Горе.

Симовић је том приликом обишао бројне излагаче који су на овогодишњој манифестацији представили 560 врста вина из 125 винарија и 15 земаља свијета, а међу којима су бројни били црногорски произвођачи. 

Симовић је казао да је овај салон вина добра прилика да се пошаљу двије поруке. Прва порука се односи на снагу црногорског сектора виноградарства и винарства које ће и даље имати подршку за даљи развој и раст конкуретности. Друга је порука отворености Црне Горе за вина из региона, уз очекивање да се таква отвореност покаже и за црногорска вина на регионалним и ширим тржиштима. 

MPRRMPRR

„И овај пут шаљемо поруку снаге нашег винарског сектора који из године у годину показује нове искораке, како у дијелу ширења примарне виноградарске прозводње, тако и у броју регистрованих винарија које сада имају 100 препознатљивих еткета, односно вина“, казао је Симовић.

У наредном периоду, како је истакао, направиће се нови развојни искораци, уз уз подршку Владине аграрне политике коју спроводи ресорно Министарство. „Да у наредним годинама помогнемо винарима да засаде нове винограде, да се домаћински односе према постојећим виноградима,  да обнове и изграде нове винарије,  да достигнемо најзахтјевније стандарде и оно што је посебно важно да се црногорска вина добро позиционирају на домаћем тржишту, прије свега кроз специфични извоз на кућном прагу кроз туристичку потрошњу, а и да наставимо са извозом на регионална и даља тржишта“, казао је Симовић.

Осим значајне подршке из Агробуџета који је ове године већи у односу на претходну, велика шанса за унапређење виноградарства и винарства, према ријечима Симовића, је и ИПАРД програм, чија је реализација већ почела у дијелу примарне производње, а ускоро ће и у дијелу прераде. 

Симовић је изразио очекивање да ће црногорска вина на регионалним и ширим тржиштима имати исти третман као и вина која се увозе у Црну Гору. „Као што Црна Гора показује своју отвореност у односу на широку палету понуде вина из региона, наше је очекивање да сличну позицију имају и наша вина када наступају на регионалним и ширим тржиштима, а то је позиција отворености и укидања постојећеих и софистицираних баријера, такозваног протекционизма. Црна Гора то не чини и очекујемо исти однос према нашим винима када наступају на тржиштима региона и шире“, поручио је Симовић.

MPRRMPRR

Састанак са виноградарима

Симовић је у оквиру салона вина одржао састанак са црногорским виноградарима и варима. Том приликом детаљније их је упознао са могућностима подршке и охрабрио да искористе расположива средства, не само кроз Агробуџет, већ и ИПАРД јавне позиве, како би заједно наставили развој сектора.

Током састанка истакнут је напредак у дијелу уређења законског основа за за развој винског сектора. Као важан основ за даље унапређење сектора, посебно у дијелу означавања вина према ЕУ стандардима, као и у дијелу побољшања тржишне позиције винара на нашем и свјетском тржишту, истакнута је рејонизација виноградарских подручја.

Салон вина се одржава у хотелу Хилтон у Подгорици и за све посјетиоце је отворен данас и сјутра.  Пратиће га богат програм: дегустација вина и хране, радионице, предавања, промоције, пословни сусрети, репрезентативни Мастер Цласс, као и винске радионице.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?