Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршен пројекат "Подршка националним институцијама у превенцији дискриминације у Црној Гори" – ПРЕДИМ

Објављено: 17.03.2018. 03:02 Аутор: ПР служба

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, данас је говорио на конференцији поводом завршетка пројекта Подршка националним институцијама у превенцији дискриминације у Црној Гори – ПРЕДИМ, која је одржана у Подгорици. У оквиру овог пројекта за Министарство за људска и мањинска права имплементиране су активности које су доприњеле развоју и имплементацији стратешког и законодавног оквира.

Министар Зенка је захвалио Европској комисији која је финансијски подржала овај пројекат и програмској канцеларији Савјета Европе која га је спроводила у Црној Гори. 

Он је нагласио да је Влада Црне Горе посвећена креирању и имплементацији политика за заштиту људских и мањинских права, као и за забрану од дискриминације, те да у Црној Гори постоји веома добар законодавни и институционални оквир у тој области.  

Подсјетио је да је измењен и допуњен Закон о забрани дискриминације у складу са европским стандарима, да је нови Закон о забрани дискриминације лица са инвалидитетом, као и да је измјењен и допуњен Закон о мањинским правима и слободама, који је усаглашен са препорукама Венецијанске комисије.

Такође је указао, да је усвојена и Стратегија за заштиту лица од дискриминације и промоцију једнакости за период 2017-2021, за коју је управо кроз ПРЕДИМ пројекат обезбијеђена експертска подршка.

Нагласио је да Министарство за људска и мањинска права, примјењује политике забране дискриминације кроз поштовање људских права свих, уз поштовање међународних стандарда, и да  кроз разне активности информише и едукује ширу јавност  и подиже свијест различитих циљних група о проблемима који се тичу дискриминације.

Министар је сарадњу са програмском канцеларијом Савјета Европе у Црној Гори оцијенио јако добром И истакао да је пројекат ПРЕДИМ дао веома значајан допринос активностима и политикама Министарства, у области заштите људских и мањинских права и у области забране дискриминације.

 „Наша сарадња је била партнерска и окренута постизању квалитетних резултата, и самим тим успјешна.” казао је министар Зенка.

Министар Зенка је рекао да је забрана дискриминације циљ и један од темеља сваког демократског друштва, те да ће Влада Црне Горе наставити да кроз  законски оквир, и дјелотворне институционалне механизаме спроводи политике у том циљу, уз пуну посвећеност европским стандрадима.

Он је изразио увјерење да ћемо и у будућем периоду имати подршку Европске комисије, Савјета Европе као релевантне организације у области заштите мањинских права, и свих осталих међународних институција, са којима је у претходном периоду остварена веома добра сарадња.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?