Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Презентован стратешки оквир заштите од дискриминације лица са инвалидитетом и модел Локалног акционог плана

Објављено: 16.03.2018. 22:20 Аутор: ПР служба

Министарство  за људска и мањинска права, Министарство рада и социјалног старања, у сарадњи са Заједницом општина Црне Горе организовали су у Бијелом Пољу,  за општине сјеверног региона, презентацију законодавног и стратешког оквира за унапређење положаја и заштиту од дискриминације лица са инвалидитетом и презентацију Модела за израду локалног акционог плана који треба да донесе свака општина.

Циљ радионице је упознавање представника/ица локалних самоуправа са наведеним стратешким и законодавним оквиром и обавезама, ради сто успјешније припреме и имплементације локалних акционих планова.

Општина Бијело Поље међу првим је општинама које су усвојиле акционе планове у области инвалидности, а која је и отворила прву канцеларију у Црној Гори за особе са инвалидитетом при Секретаријату за локалну самуоправу. У овој Општини основан је први Дневни центар за дјецу са сметњама у развоју, основан једини Центар за подршку дјеци и породици-за дјецу жртве насиља, те једина Мала групна заједница за дјецу са сметњама  у развоју, а која су без родитељског старања.  Будући да је 2017. године усвојен ЛПА из области инвалидности за период  2017-2021. године, исказана је озбиљна намјера да се донесе и Локални акциони план за унапређење положаја и заштиту од дискриминације лица са инвалидитетом за предстојећи четворогодишњи период.

Присутне су поздравили предсједник општине Бијело Поље Петар Смоловић,а у име Заједнице општина Црне Горе генерални секретар  Рефик Бојаџић. Законодавни оквир из надлежности Министарства рада и социјалног старања представио је њхов представник Адмир Мустајбашић, док је о законодавниом и стратешком оквиру у области антидискриминације и моделу Акционог плана за имплементацију Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости говорила је Александра Поповић испред Министарства за људска и мањинска права. О моделу Акционог плана за имплементацију Стратегије за интеграцију лица са инвалидитетом говориле су Јелена Раичевић из  Министарства одрживог развоја и туризма и Саида Чикић, секретарка Секретаријата за локалну самоуправу Општине Бијело Поље, која је и предсједница Одбора за друштвене дјелатности Заједнице општина.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?