Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нурковић на Цранс Монтана Форуму у Мароку истакао потенцијале црногорских лука

Објављено: 20.03.2018. 18:08 Аутор: МСП

Делегација Владе Црне Горе предвођена министром саобраћаја и поморства, гдин-ом Османом Нурковићем, учествује на Цранс Монтана Форуму који се одржава од 15. до 20. марта у Дакхли, Мароко.

Цранс Монтана Форум се организује под покровитељством краља Мухамеда ВИ а окупља вође држава и Вада, министре, регионалне и међународне организације, посланике и представнике бизниса из читавог свијета па самим тим представља јединствену платформу за размјену знања и искуства и промоцију потенцијала Црне Горе. Тема овогодишњег Цранс Монтана Форума је јачање солидарности, као и економско, друштвено и еколошко развијање Африке и унапријеђење односа између афричког континента са европским и азијским земљама. Први дан форума су између осталих отворили Мостапха Циссе Ло, предсједник Скупштине Економске заједнице земаља западне Африке, док је специјални гост био гдин Никола Саркози, бивши предсједник Републике Француске.

Министар Нурковић је излагао на посебној сједници Цранс Монтана Клуба лука на тему кључне улоге поморске индустрије за свјетску привреду. Цранс Монтана Клуб лука је ограничен приватни круг који окупља кључне актере поморске индустрије из области логистике, управљања лукама и безбједности као и њихове финансијске, техничке и комерцијалне представнике из читавог свијета. Овом приликом, сједницом је предсједавала гђа Нозипхо Портиа Мдаwе, генерална секретарка Удружења за управљање лука у источној и јужној Африци а у дискусији су, поред министра Нурковића, учествовале и његове колеге из Омана, Марока, Бразила и Сенегала.

У свом излагању, министар Нурковић се фокусирао на дугогодишњу поморску традицију Црне Горе као и на развој поморских компанија и лучких постројења, попут Луке Бар и Луке Котор. Министар је искористио прилику да присутне упозна с постојећим потенцијалима ове двије луке, с посебним освртом на претовар различите врсте генералног, контејнерског, расутог и Ро-Ро терета у луци Бар и развојем наутичког туризма у луци Котор. Министар је истакао и добру повезаност Луке Бар са земљама региона, жељезничком и путном инфраструктуром. Везано за сарадњу између Црне Горе и Краљевине Мароко, као и цијелог афричког континента, министар је навео:

"Перспективу видимо у повезивању лука за претовар контејнерског терета гдје Лука Бар има објективних потенцијала за проширивање својих капацитета и изградњу модерног међународног контејнерског терминала, који би повезао земље источне и централне Азије са земљама западне Европе и Африке, а преко луке Казабланка и преко Атлантског океана до источних обала Сјеверне и Јужне Америке. Осим повезивања у контејнерском бродском саобраћају потенцијали леже и у Ро-Ро терминалима и крузинг туризму. Повезивањем ове двије луке повећаће се промет возила и путника не само између Црне Горе и Краљевине Мароко већ и повезивање цијелог региона Југоистчне Европе и Сјевероисточне обале Афричког континента".

Током свог учешћа на Форуму, министар Нурковић је учествовао и на међународној конференцији посвјећеној Путу свиле и његовом значају за развој свјетске трговине. Током конференције, између осталих излагали су Мирцеа Циопарга, генерални секретар Међувладине комисије транспортног коридора Европа-Кавказ Азија, као и бивши премијери Румуније Петре Роман, и Египта - Ессам Абдел-Азиз Схараф. Они су истакли значај новог Пута свиле и иницијативе Појас и пут за интерконтинентално повезивање Европе, Африке и Азије, као и за јачање сарадње између Кине и земаља централне и источне Европе, како путем 16+1 платформе, тако и на билатералној основи.

На маргинама Цранс Монтана Форума , министар се састао и са колегом из Македоније , минстром за локалну самоуправу  Ширет Ељезијем, као и са бизнисменима из региона, укључујући представнике Саудијске Арабије.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?