Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Љуљанај са Гуриоом, експертом Националног кодификационог бироа Француске

Објављено: 20.03.2018. 19:41 Аутор: мод

Генерална директорица Директората за материјалне ресурсе Алма Љуљанај састала се данас са експертом Националног кодификационог бироа Француске, и чланом НАТО техничког комитета за кодификацију Пјер-Ив Гуриоом. Он борави у евалуационој посјети Црној Гори поводом актуелног тестирања Дирекције за стандардизацију, кодификацију и квалитет, као Националног кодифкационог бироа Црне Горе (НЦБ), за способност кодификације на нивоу НАТО земаља.

 

Гурио је казао да је импресиониран организацијом и напорима Националног кодификационог бироа Црне Горе у припреми за ово тестирање. Он је нагласио да ће Француска, која има више од 50 година искуства у НАТО кодификацији, подржати Црну Гору експертизом на том пољу, те да вјерује да ће у наредним годинама наша земља постати модел који ће се слиједити у региону.

 

Љуљанај се захвалила Гуриоу на континуираној експертској подршци Француске у области кодификације. Она је казала да очекује да ће оцјењивање способности Дирекције за стандардизацију као Националног кодификационог бироа Црне Горе, ићи ка испуњавању свих обавеза везаних за НАТО стандарде који регулишу НАТО кодификациони систем.

 

Црна Гора је и у области кодификације озбиљно приступила процесу интеграције у НАТО, имајући у виду значај кодификације за подизање нивоа интероперабилности Војске Црне Горе у области логистике, али и бенефите које могу да имају привредни субјекти Црне Горе од доступног НАТО тржишта.

 

Тестирање нашег НЦБ почело је 5. фебруара, а планирано је да траје до 15. априла. Изводи га трочлана група коју је формирао НАТО Комитет за кодификацију, на челу са представником Кодификационог одјела НАТО Агенције за подршку и набавку (НСПА), као и два представника бироа тзв. "Тиер 2" земаља. Први пут се користи посебна софтверска платформа која омогућава извођење и синхронизовање процеса тестирања, а да није потребан долазак представника тест-земаља у Црну Гору.

mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?