Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Кроз грант шему до значајне подршке за МСП

Објављено: 20.03.2018. 17:07 Аутор: Министарство економије
Реалиазацијом активности задатих у оквиру грант шеме „Унапријеђење пословног окружења и конкурентности приватног сектора“ створиће се основа за подршку како државним органима надлежним за унапријеђење конкурентности привреде, тако и приватном сектору, прије свега малим и средњим предузећима, казао је генерални директор за трансформацију и инвестиције Радосав Бабић.

Данас је у ЕУ инфо центру организован инфо дан поводом отварања позива за достављање приједлога пројеката за грант шему „Унапријеђење пословног окружења и конкурентности приватног сектора Црне Горе“ који се спроводи у оквиру Годишњег акцијског програма Инструмента за претприступну подршку за 2014. годину.

Грант шема која је данас представљена је први у низу пројеката које ће Министарство економије, у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Црној Гори и Министарством финансија, реализовати у наредном периоду у оквиру Инструмента претприступне подршке ИПА 2014-2020.

„Укупан износ буџета Позива износи 1,6 милиона еура, крајњи рок за достављање пројектних предлога је 08. мај и биће подржан само један, најквалитетнији приједлог. Један од очекиваних резултата овог пројекта односи се на развијање пилот грант шеме, којом је планирано пружање финансијског подстицаја и подршке малим и средњим предузећима и кластерима, у циљу побољшања њихових пословних резултата, продуктивности и профитабилности, конкурентности“, казао је Бабић.

На основу ових и будућих активности на нивоу сектора Конкурентност и иновације створиће се, како је додао, услови да партнери из приватног сектора узму значајније и интензивније учешће у осталим програмима Европске уније намјењим подстицању конкурентности малих и средњих предузећа. 

Генерални директор за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи (ЦФЦУ) Бојан Пауновић казао је да организације које могу поднијети пројекте су:

- министарства или друга релевантна владина тијела држава чланица Европске уније,
- јавна тијела држава чланица Европске уније,
- овлашћена тијела Владе или јавне установе држава чланица Европске уније, у областима које су обухваћене овим позивом, и
- међународне, односно међувладине организације.

„Према индикативном распореду, објављивање резултата позива, а затим и потписивање уговора се прелиминарно очекује у септембру ове године. Пројекти одабрани за финансирање могу трајати најмање 18, а највише 36 мјесеци“, казао је Пауновић.

У оквиру Инструмента претприступне подршке Европске уније за период 2014 - 2020 од укупног буџета од 270 милиона еура, 18,9 милиона намијењено је за подршку акцијама усмјереним ка подстицању иновација, подизању општег нивоа конкурентности и иновативности привреде.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?