Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Промоција ромског културног идентитета

Објављено: 21.03.2018. 21:17 Аутор: ПР служба

У циљу пружања подршке и развоју културног идентитета ромске и египћанске популације министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка састао се са представницама Црвеног крста Црне Горе  и КИЦ-а “Будо Томовић” са циљем дефинисања заједничких пројектних активности за наредни период.

Саговорници су се сагласили да је неопходно јачати свијест ове популације о важности културе, традиције и универзалних вриједности, те су у том правцу договарани први кораци у организацији представе  која ће бити убрзо и реализована.

Министар Зенка оцијенио је пројекат врло значајним посебно за младу ромску и египћанску популацију, истучући важност промоције њиховог  културног идентитета. У пројекту ће учествовати и припадници ромске популације и на тај начин најбоље промовисати важност социјалне инклузије ове етничке групе.

Зенка је нагласио значај упознавања ромске домицилне популације са културолошким одредницама свог народа, али и указивања на дијелове традиције који су и данас окарактерисани као негативни феномен односно кршење основних људских права.

Испред Црвеног крста Црне Горе исакнут је квалитет досадашње сардање са Министарством за људска и мањинска права у области унапријеђења квалитета живота ове рањиве друштвене групе, те изражено очекивање да ће и реализација заједничких активности у овој години бити још успјешнија.

Из КИЦ “Будо Томовић” поздрављена је идеја о сарадњи са Министарством за људска и мањинска права, будући да је ријеч о развијању и јачању сегмента културе који ће имати и едукативни карактер.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?