Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Promocija romskog kulturnog identiteta

Objavljeno: 21.03.2018. 21:17 Autor: PR služba

U cilju pružanja podrške i razvoju kulturnog identiteta romske i egipćanske populacije ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka sastao se sa predstavnicama Crvenog krsta Crne Gore  i KIC-a “Budo Tomović” sa ciljem definisanja zajedničkih projektnih aktivnosti za naredni period.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno jačati svijest ove populacije o važnosti kulture, tradicije i univerzalnih vrijednosti, te su u tom pravcu dogovarani prvi koraci u organizaciji predstave  koja će biti ubrzo i realizovana.

Ministar Zenka ocijenio je projekat vrlo značajnim posebno za mladu romsku i egipćansku populaciju, istučući važnost promocije njihovog  kulturnog identiteta. U projektu će učestvovati i pripadnici romske populacije i na taj način najbolje promovisati važnost socijalne inkluzije ove etničke grupe.

Zenka je naglasio značaj upoznavanja romske domicilne populacije sa kulturološkim odrednicama svog naroda, ali i ukazivanja na dijelove tradicije koji su i danas okarakterisani kao negativni fenomen odnosno kršenje osnovnih ljudskih prava.

Ispred Crvenog krsta Crne Gore isaknut je kvalitet dosadašnje sardanje sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava u oblasti unaprijeđenja kvaliteta života ove ranjive društvene grupe, te izraženo očekivanje da će i realizacija zajedničkih aktivnosti u ovoj godini biti još uspješnija.

Iz KIC “Budo Tomović” pozdravljena je ideja o saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, budući da je riječ o razvijanju i jačanju segmenta kulture koji će imati i edukativni karakter.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?