Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потребан већи број жена на мјестима одлучивања

Објављено: 21.03.2018. 21:25 Аутор: ПР служба

Важност улоге жене на мјестима одлучивања још је једном актуелизована на састанку  министра за људска и мањинска права Мехмеда Зенке са сталном представницом УНДП-а за Црну Гору Фионом Меклуни.

Зенка и Меклуни размијенили су мишљења о резултатима досадашње сарадње и разговарали о предстојећим корацима кроз нове пројектне активности које се планирају у оквиру финансијске подршке ЕУ. У фокусу досадашње сарадње било је веће учешће жена у јавном и политичком живота, економско оснаживање и борба против насиља над женама и насиља у породици.

Зенка је саопштио спремност Министарства да сарађује са свим релевантним актерима у циљу заштите и унапријеђења људских и мањинских права, те посебно на превенцији и сузбијању негативних друштвених феномена као што је насиље.

Министар Зенка је саопштио да ће УНДП бити увјек поуздан и искрен партнер ресора на чијем је челу, и захвалио на сугестијама које су увијек добродошле у циљу постизања бољег и квалитетнијег живота жена у црногорском друштву.

Меклуни је казала да сви можемо бити задовољни досадашњим резултатима постигнутим у оквиру пројекта „Подршка антидискриминационим и политикама родне равноправности“, који спроводи Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права, а финансира Европска унија. Меклуни је посебно истакла напредак на пољу политичке партиципације жена, и нагласила важност дјеловања Женске политичке мреже. Ти резултати це бити одлична основа и за будуће успјехе.

Она се осврнула и на друге бројне помаке, међу којима и троструко већи број пријављених случајева насиља над женама. Такође, када је у питању женско предузетништво, више од 300 жена добило је програмску подршку за израду бизнис плана и реализацију бизнис идеја. Захваљујући синхронизованом дјеловању Женске политичке мреже и пројектних партнера до сада је 6 општина опредијелило конкретне будзетске линије за подршку женском предузетништву.

Заједнички је констатовано да су за унапријеђење постојећег стања у области поштовања и заштите људских права потребне одлучније и креативније акције, које могу доприњети постизању родне равноправности у свим сферама зивота, уколико им се приступи  организовано и предано.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?