Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИПАРД позив представљен пољопривредницима у Рожајама и Беранама

Објављено: 21.03.2018. 21:45 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Пољопривредним произвођачима са подручја општина Рожаје и Беране представљен је први јавни позив за коришћење средстава из ИПАРД програма.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја представили су позив као и процедуре за подношење захтјева као и неопходне предуслове који се морају испоштовати како би пољопривредни произвођачи могли конкурисати. Пољопривредним произвођачима је појашњено да кроз овај јавни позив који се односи на примарну производњу могу конкурисати са пројектима, чији прихватљиви трошкови износе од 10.000€ до 500.000€. Подршка износи до 60% прихватљивих трошкова. За младе фармере, испод 40 година, бесповратна подршка износи 65%, док за оне који реализују инвестиције у планинском подручју изнад 600 метара надморске висине подршка износи чак 70%. Јавни позив је отворен до 15. маја 2018. године.

Пољопривредним произвођачима наглашено је да је предуслов за коришћење средстава подршке кроз ИПАРД програм упис у Регистар пољопривредних газдинстава како површина тако и грла стоке коју посједују. Такође, појашњено је да ће се предмети који су везани за апликације за ИПАРД програм рјешавати по приоритетној процедури како би могли искористити подршку која им се нуди.

И у овим општинама пољопривредни произвођачи су информисани у складу са позивом имају обавезу да сви објекти који се граде морају имати дозволу за градњу као и да процедуру морају завршити код органа локалне самоуправе. Такође, исказано је велико интересовање за набавку механизације и наглашено је да приликом куповине механизације, механизација мора бити у власништву корисника подршке, док земљиште може бити у сусвојини или узето у закуп на период од најмање 7 година.

Кроз овај објављени ИПАРД јавни позив пољопривредници са овог подручја поред куповине потребне механизације и опреме могу изградити или реконструисати објекте, уредити инфраструктуру на газдинству, подићи воћњаке, затим уградити системе за коришћење обновљивих извора енергије и остало. Велики број пољопривредних произвођача исказао интересовање да се пријаве на јавни позив у дијелу сточарске производње, изградње или реконструкције објеката за држање стоке и рјешавање питања стајњака и водоснадбијевања газдинства ради ширења производње. Представници министарства су објаснили присутним која документација им је потребна, као и како и гдје је могу прибавити како би повећали капацитете и испунили услове заштите животне средине и добробити животиња.

Пољопривредницима су појашњени критеријуми које морају испунити да би могли аплицирати за објављени јавни позив. Тачније, они морају имати одређен број грла или површине под засадима. За пројекте из сектора производње млијека - 5 крава (приплодних грла) и/или 50 оваца и/или 50 коза, сектора производње меса - 30 говеда у тову; 20 крмача или 100 свиња у завршном тову; 1.000 бројлера (пилића); 100 бројлера (ћурића), затим производње јаја: 2.500 кока носиља, воћа и поврћа (укључујући житарице, гљиве, печурке, ароматично и љековито биље) - 0,5 ха површине засада, 0,1 ха површине засада у заштићеном простору, за производњу ратарских култура - 1 ха површине засада, ароматичног и љековитог биља - 0,3 ха површине засада, производњу гљива и печурки - 0,01 ха производне површине, за пчеларе 30 пчелињих друштава, а за рибаре годишњи капацитет минимум 10 тона рибе.

Произвођачи су информисани да се сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет страници Министарства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет страници која је успостављена посебно за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у регионалним канцеларијама одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи, као и у канцеларијама Министарства.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?