Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Радуловић: Вода је наш највећи природни али и стратешки ресурс

Објављено: 22.03.2018. 20:19 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Саша Радуловић отворио је данас скуп под називом "Визија одрживог управљања водним ресурсима у 21. вијеку", поводом обиљежавања Свјетског дана вода, 22. марта, на Жабљаку.

Истичући да је вода један од најважнијих ресурса, Радуловић је подсјетио да је забрињавајући недостатак чисте воде за пиће у многим крајевима свијета, али да Црна Гора спада у 4% свјетске територије са највећим просјечним отицајем.

„Имајући при томе у виду чињеницу да се 95,3% водотокова формира у Црној Гори, са извориштем и сливним подручјем на нашој територији, с правом се може рећи да је вода наш највећи природни ресурс и, не само природни већ и стартешки ресурс, те се због тога према истом морамо односити изузетно опрезно“, казао је Радуловић.

Државни секретар МОРТ-а је указао на прогнозу до 2025. односно 2030. године када ће потреба за водом премашити залихе, те да ће у будућности двије трећине човјечанства осјетити озбиљан недостатак воде услијед посљедица загађења, климатских промјена и пораста броја становника.

„Зато наш заједнички фокус мора бити на смањењу загађења и расипања воде, морамо настојати да у највећој могућој мјери смањимо удио непрочишћених отпадних вода, повећати ефикасност коришћења у циљу смањења броја људи који се суочавају са несташицама воде, примијенити интегрисано управљање водним ресурсима на свим нивоима, као и заштити и обновити екосистеме повезане са водом, укључујући планине, шуме, плавна земљишта, ријеке и језера“, рекао је он.

Са аспекта Црне Горе, уколико анализирамо достигнућа у области вода у претходном периоду, Радуловић је казао да се може констатовати да је изграђено и рехабилитовано око 400 км водоводне и канализационе мреже, да је изградњом Регионалног водовода обезбјеђена сигурност у водоснабдјевању за Црногорско приморје, дужине 135 км, као и да су изграђени и пуштени у функцију постројења за третман отпадних вода у Мојковцу, Жабљаку, Будви, Никшићу, Херцег Новом, Котору и Тивту, Шавнику.

„У изградњи су постојења за третман отпадних вода у Пљевљима и Беранама, а у фази припреме изградња новог постројења за третман отпадних вода у Подгорици и Даниловграду“, катао је државни секретар.

Он је подсјетио и да су у 2017. години обезбјеђена средства и за санацију понора отпадних вода на Цетињу, да је у току изградња канализационе мреже у Беранама, Херцег Новом, Бару и Бијелом Пољу, као и да су у току пројекти на унапређењу система водоснабдијевања Цетиња и Жабљака.

Висина до сада уложених средстава у реализацију наведених пројеката износи око 350 милиона еура, док је знатан износ средстава у овом тренутку у фази реализације.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

„Сматрам да је потребно истаћи да је досадашња економска и финансијска анализа показала да ће укупни трошкови усклађивања и спровођења европских стандарда у оквиру Поглавља 27 у Црној Гори износити око 1.429 милијарде еура до 2035, а могуће и више, обзиром на константно унапређење ЕУ директива у складу са иновативним технологијама које се појављују на тржишту. На основу постојеће процјене, највећи финансијски терет у висини од 841 милион еура тиче се области квалитета вода, и то изградње постројења за пречишћавање комуналних отпадних вода и изградње инфраструктуре у области пијаће воде и заштите од поплава“, казао је Радуловић који је уједно и преговарач за Поглавље 27.

Организатори ове међународне конференције су Регионални водовод и Међународно удружење водоводних предузећа са сједиштем у Бечу, уз подршку Министарства одрживог развоја и туризма И Општине Жабљак.

Уводно излагање г. Саше Радуловића, државног секретара за животну средину, Министарство одрживог развоја и туризма можете преузети  ОВДЈЕ

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?