Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Приједлог закона о спорту

Објављено: 22.03.2018. 20:55 Аутор: Министарство спорта
Подгорица, 22. март 2018. - Влада Црне Горе, на данашњој сједници, утврдила је Приједлог закона о спорту, који представља резултат постигнутог баланса између намјере Министарства спорта, да значајно унаприједи спортску област и објективних могућности, на које су спортски субјекти указали током јавне расправе о Нацрту закона- саопштио је министар спорта Никола Јановић. Тиме је, како је казао, Министарство спорта показало спремност на дијалог, али и разумијевање реалних потреба спортских субјеката и постигло компромис о кључним питањима која проистичу из Приједлога закона. То се, објаснио је, прије свега односи на јачање улоге Црногорског олимпијског комитета који ће и даље бирати спортисту године, структуру Савјета за спорт, брисање финансијског услова за трансформацију спортских клубова, смањивање нивоа стручне спреме као услова за секретара спортске организације, брисање Надзорног одбора и обавезе запошљавања спортског администратора. Услови за тренера остали су, нагласио је Јановић, исти као и у важећем закону, а омогућено је и да се спортска активност обавља у више спортских организација исте врсте спорта, под условом да правилима међународне федерације тог спорта није друкчије прописано.

Јановић је на пресс конференцији након сједнице Владе, казао да је Министарство спорта, у медјувремену спровело међуресорске консултације са надлежним институцијама и добило сва позитивна мишљења од органа, који су као обавезујући, прописани Пословником о раду Владе и то од: Секретаријата за законодавство, Министарства финансија, Министарства европских послова и Министарства правде. 

Афирмација младих и спортиста са врхунским репрезентативним резултатом

Министарство спорта, годишње ће стипендирати младе спортисте, којима додијели статус перспективог спортисте. Тим законским рјешењем, поручио је министар Јановић, држава жели да награди, мотивише и подстакне младе талентоване спортисте, да наступајући за Црну Гору постижу врхунске резултате, али и да, колико је то објективно могуће, спријечимо одлазак младих црногорских спортиста у репрезентације других држава.

Такође, Приједлогом закона терминолошки се прецизира статус „врхунски спортиста“ са „спортиста са врхунским репрезентативним резултатом”. Суштина је, објаснио је министар спорта, остала иста, али је намјера да се у самом називу јасно дефинише, да је циљ државе да кроз додјелу наведеног статуса, утврди и право на доживотну мјесечну накнаду само за резултате постигнуте са репрезентацијом Црне Горе, те да се разграничи репрезентативни од клупског спорта. 

Умјесто са 40, доживотне спортске накнаде са 35 година 

Након финансијске и фискалне процјене о броју лица која су носиоци престижног статуса врхунског спортисте, смањен је старосни услов којим је омогућено да се право на доживотну мјесечну накнаду стиче са навршених 35 година, с намјером да и укупно четрдесет спортиста који су у дресу репрезентације Црне Горе, постигли значајне спортске резултате, дакле након обнове независности, такодје постану корисници доживотних спортских накнада. Тренутно су то само лица, која су врхунске резултате постигли у дресу Југославије или бивше државне заједнице-нагласио је Јановић.

Дјечији спорт

Приједлогом закона предвиђено је увођење система дјечјег спорта тј. спровођења јавног позива спортским клубовима за суфинансирање чланарина за дјецу, у циљу укључивања што већег броја дјеце у спортске активности. У том контексту, објаснио је министар спорта, суфинансираћемо базичне спортове који су кључни за правилан развој дјетета, имајући у виду њихову заступљеност, масовност и традицију. Бенефити наведеног система биће, како је рекао, вишеструки, с обзиром на то да су клупске чланарине за дјецу велико оптерећење за буџет родитеља, нарочито у случајевима гдје се више дјеце из једне породице бави спортом, Влада ће, тим видом субвенционирања, не само подстаћи што већи број дјеце да се баве спортом, већ ће и финансијски подржати спортске клубове. 

Оснивање Завода за спортску медицину

Приједлог закона прописује формирање установе за утврђивање здравствене способности спортиста, чији је оснивач Влада. То је и обавеза Министарства спорта сходно владином Средњорочном програму рада, за период 2018-2021. Здравствена способност утврђиваће се само у Заводу и ту дјелатност не могу обављати друга физичка и правна лица, као ни предузетници. За дјецу која су у систему дјечјег спорта, ти прегледи биће у потпуности бесплатни- поручио је Јановић. 

Општине ће суфинансирати клубове, Министарство спорта ЦОК, ПОК и савезе 

Једна од новина Приједлога закона је и подјела надлежности у односу на суфинансирање спортских организација. Сходно тој подјели, Министарство спорта, путем јавног конкурса, може суфинансирати програме Црногорског олимпијског комитета, Параолимпијског комитета и националних спортских савеза. С друге стране општина, путем јавног конкурса, може суфинансирати програме спортских клубова и спортско-рекреативних друштава, чије је сједиште на територији те општине. Изузетак од финансирања путем јавног конкурса је финансирање највећих спортских клубова који учествују на престижним такмичењима. Такође, министарство ће, у циљу промоције државе, моћи да финансира и престижна међународна такмичења која се организују у Црној Гори.

Пререгистрација спортских организација

Приједлогом закона дефинисана је и обавеза спортских субјеката да ускладе свој рад, организацију и опште акте са одредбама новог закона. Испуњеност услова провјераваће на терену стручна комисија Министарства спорта, чиме ће се коначно стати на пут фиктивним спортским клубовима.

Имовина спортске организације

Први пут, законом ће бити јасно прописано шта се сматра имовином спортске организације, као и то да се државном имовином може располагати само у складу са Законом о државној имовини. Тиме, поручио је министар Јановић, коначно стајемо на крај дугогодишњем гашењу спортских организација са огромним дуговима и то без одговорности, јер ће сада, у поступку брисања спортских организација због дугова, а уколико имовина спортског клуба, спортског друштва, односно спортско-рекреативног друштва није довољна за подмиривање обавеза, за преостали дио обавеза солидарно одговарати власници тј. оснивачи.

Јачање улоге Црногорског олимпијског комитета, као кровне спортске организације

У циљу јачања улоге Црногорског олимпијског комитета као кровне асоцијације у систему спорта у Црној Гори, Приједлогом закона о спорту, осим редовних надлежности које су усклађене са Олимпијском повељом, прописано је да ЦОК доноси акт о врстама и дисциплинама спортова у Црној Гори, акт о категоризацији спортова који ће на јасан начин и формално одредити позицију сваког спорта у систему спорта и на тај начин олакшати финансирање спортова, али и улагање у спортску инфраструктуру. ЦОК ће утврђивати систематизацију стручних занимања у спорту што до сада уопште није постојало у систему спорта, па нијесу ни били прецизирани описи и услови одређених занимања у спорту (тренери, спасиоци, делегати, судије итд.). Такође, ЦОК ће преузимати обавезе финансирања репрезентација на међународним такмичењима, уколико одређени национални спортски савез не оправда утрошак буџетских средстава, односно, не прође редовну финансијску контролу Министарства спорта.

Ограничења учешћа у управљачким структурама

Приједлогом закона прописано је ограничење за учешће одређених лица у управљачким структурама спортских организација. Циљ наведене норме је да се смањи утицај политике у области спорта али исто тако и да се одређена политичка позиција не користи ради утицаја на финансирање спортских организација, нарочито оних које својим резултатима не заслужују финансијска средства која им се на овакав начин обезбјеђују и опредјелјују. Интенција је смањење простора за корупцију као и поштовање начела и стандарда из Олимпијске повеље. У циљу појашњења предметне норме, министар је указао да то ограничење важи само за предсједника спортске организације и чланове управног одбора, па тако, сва лица поменута у наведеном члану могу бити делегати у скупштини, предсједници скупштина или директори спортских организација, као и друга ангажована лица (тренери, инструктори, итд.).Из законске норме може се увидјети да су ограничене само највише функције у државним органима, као и сва лица која раде у органима надлежним за област спорта, а то је Министарство спорта, на локалном нивоу секретаријат надлежан за спорт, као и запослени у привредним друштвима чији је оснивач држава које има надлежности у области спорта – нпр. предузеће за управљање спортским објектима. Надаље, то значи да сви државни секретари, секретари у министарствима, генерални директори, начелници, шефови служби, службеници из министарстава, директори и помоћници директора агенција, управа, завода, секретари секретаријата, могу бити на овим функцијама. Апсолутна забрана за било који вид ангажовања важи само за запослене у Министарству спорта, Секретаријатима за спорт и привредним друштвима чији је оснивач држава које има надлежности у области спорта, имајући у виду да би код ових лица могао постојати директан сукоб интереса.

МИНИСТАРСТВО СПОРТА



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?