Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 69. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 
 
Влада Црне Горе је на 69. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила, у складу са дефинисаним програмским приоритетима, Предлог закона о спорту.

Овим системским законом уређују се дјелатности од јавног интереса у области спорта, права и обавезе физичких лица у спорту, начин оснивања и рада, као и процедуре за престанак рада спортских организација. У дискусији је наглашено да су прописане одредбе које регулишу дјечји, школски, студентски и рекреативни спорт, чинећи га доступним свим грађанима, а не само спортистима. Посебна пажња посвећена је регулисању система за укључивања дјеце у спортске активности, који ће бити суфинансиран од стране Министарства спорта. У циљу афирмације врхунског спорта, дорађене су законске одредбе о врхунским спортистима, а препозната је и категорија перспективних спортиста. Такође, прописана је и обавеза израде Категоризације спортова, са дефинисаним критеријумима. У циљу проширења мреже спортске инфраструктуре, Предлогом закона дат је основ за финансирање и суфинансирање изградње, реконструкције, адаптације и опремања спортских објеката. У погледу оспособљавања институција за вршење редовних љекарских прегледа и тестирања спортиста предвиђено је оснивање установе за утврђивање здравствене способности спортиста - завода. Унапријеђен је и систем финансирања спорта, прецизирањем процедура за суфинансирање спортских организација и контролу намјенског трошења средстава.

Донијета је Одлука о измјенама и допунама Одлуке о утврђивању Листе љекова од посебног значаја за здравље осигураних лица који се прописују и издају на терет обавезног здравственог осигурања. Листа, која је ступила на снагу почетком године, а чија је примјена почела 1. марта, отворена је како би уз редовно ажурирање била употпуњавана љековима у зависности од потребе пацијената и приједлога љекара и фармаколога са циљем обезбјеђивања грађанима најадекватнијег лијечења, уважавајући и љекове за нове болести, који су тренд не само у Црној Гори, већ и у свијету.

Одлуком је прописано овлашћење Министарства здравља да у изузетним случајевима може да одобри примјену лијека за лијечење ријетких болести на терет средстава Фонда за здравствено осигурање.

Министар здравља је у дискусији указао на чињеницу да је већина љекова са Листе најјефтинија у Црној Гори, односно да је 89% љекова са Листе јефтиније у Црној Гори него у Србији, у којој су иначе цијене љекова међу најнижима у Региону.

Влада је усвојила Извјештај о стању уређења простора у 2017.години који представља интегрални приказ стања уређења простора у Црној Гори, на државном и локалном нивоу.

Извјештај, поред законом утврђених елемената, садржи и ширу обраду питања и појединих секторских политика, у мјери у којој се оне рефлектују на укупно стање уређења простора као и анализу спровођења планских докумената, оцјену спроведених мјера и њихов утицај на управљање простором, оцјену заштите простора, податке о изграђеним објектима, укључујући и објекте који су изграђени супротно закону, оцјену о исказаним потребама корисника простора, као и друге елементе од важности за простор.

У дискусији је указано на чињеницу да локалне самоуправе неадекватно одговарају обавезама из Закона кад је ријеч о стварању услова за легализацију објеката која је првенствено у интересу финансијске одрживости локалних заједница и у интересу грађна. Влада је с тим у вези још једним указала на потребу досљедног извршавања законских обавеза од стране локалних самоуправа.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма којим се стварају реални основи за унапређење правног оквира, у циљу потпуног усклађивања са препорукама МАНЕYВАЛ-а, новоусвојеним стандардима ФАТФ-а, Директивом (ЕУ) 2015/849 Европског Парламента и Савјета од 20. маја 2015. године о спрјечавању употребе финансијског система у сврхе прања новца или финансирања тероризма и другим међународним стандардима у овој области. Предлогом се, између осталог, дефинише правни основ за доношење националне процјене ризика од прања новца и финансирања тероризма и даје посебан акценат на њеној примјени.

Донијет је Акциони план за спровођење Стратегије информисања јавности о приступању Црне Горе ЕУ 2014 - 2018, за 2018. годину, с Извјештајем о реализацији Акционог плана за 2017. годину. Констатовано је да је у прошлој години од планираних 154 активности у потпуности реализовано 141 (91%), а није реализовано или је одгођено за 2018. годину 13 активности (9%). У текућој години планирано је 148 активности, а фокус комуникације Владе, Скупштине, локалне самоуправе, цивилног друштва и међународних партнера биће усмјерен на ток преговора о приступању и програме подршке Европске уније.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије за интегрисано управљање миграцијама у Црној Гори за период 2017-2020. година, за 2018. и 2019. годину и усвојила Извјештај за 2017. годину. Указано је да су тежишне активности надлежних органа у извјештајном периоду биле усмјерене на стварање нормативних претпоставки за наставак реформи у области миграција, односно хармонизације унутрашњег законодавства са правом ЕУ. Нови Акциони план је, поред осталог, значајан и специфичан и по томе што су њиме истовремено обухваћена два уско повезана, али често одвојено третирана, питања миграција и азила. Оцијењено је да ће се реализацијом планираних мјера на јединствен, свеобухватан и усклађен начин остварити додатни искорак у овом врло важном подручју европских интеграција, а тиме повећати и међународни кредибилитет Црне Горе. Планирани циљеви и мјере јасно упућују на посвећеност Црне Горе да ово подручје уреди у складу са највишим међународним стандардима и најбољим европским праксама, чиме ће се обезбиједити ефикасна заштита лица којима је заиста потребна међународна заштита, уз иствремено смањење могућности злоупотреба овог система у сврхе економских и социјалних миграција.

Донијет је Акциони план за спровођење Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана 2016-2020. за 2018. годину и усвојен Извјештај о реализацији Акционог плана за 2017. годину. Стратегијом је дефинисана њена реализација кроз једногодишње акционе планове којима се прецизирају приоритетне годишње мјере и активности.

У оквиру расправе указано је на потребу координације активности Владе са осталим гранама власти на рјешавању проблематике учестале појаве малољетничких бракова у ромској популацији. Влада је донијела радни закључак да покрене ширу друштвену акцију са циљем бољег разумијевања овог питања, унапређења заштите породице и спрјечавања злоупотребе права да брак могу закључити и малољетна лица.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Стратегије за смањење ризика од катастрофа за период 2018 - 2019. године.

Усвојен је Извјештај о реализацији Капиталног буџета Дирекције јавних радова за период од 01.01.2017. до 31.12.2017. године. Потпуна реализација прошлогодишњег Капиталног буџета Дирекције у укупном износу од око 50 милиона еура оцијењена је као велики искорак на плану изградње објеката друштвене инфраструктуре у више области.

Влада је прихватила Уговор о коришћењу средстава за реализацију пројекта „Управљање индустријским отпадом и чишћење“ за ремедијацију локације Пљевља, између Министарства финансија, Министарства одрживог развоја и туризма и Електропривреде Црне Горе у износу од 4 милиона еура који је обезбијеђен из кредита Међународне банка за обнову и развој. Главни пројекат биће урађен сходно новом концепту ремедијације, који је припремила ЕПЦГ везано за наставак експлоатације депоније Маљевац током преосталог вијека трајања блока И ТЕ Пљевља у складу са ДПП ТЕ Пљевља, који је Влада усвојила у мају 2016. године, и који подразумијева наставак одлагања (касетни систем) на депонији Маљевац уз фазну рекултивацију касета, све до коначне ремедијације ове локације, уз пуно поштовање еколошких и стандарда безбједности и квалитета живота.

У циљу афирмације домаће привреде и унапређења позиционираности црногорских производа на домаћем тржишту, Влада је донијела Програм промоције домаћих производа и услуга: Добро из Црне Горе. Програм ће допринијети развоју домаће производње, новим инвестицијама, отварању нових радних мјеста, смањењу увоза, економском и друштвеном развоју Црне Горе.

Донијет је Програм за унапређење иновативности малих и средњих предузећа за 2018. годину. Финансијска подршка је усмјерена на покриће трошкова консултантских услуга иновативних активности по принципу да предузеће финансира 100 одсто свих трошкова до завршетка иновативне активности за коју конкурише, а онда му се након поднесене документације одобрава рефундација дијела трошкова у износу до 50 одсто оправданих трошкова, а у максималном износу до 3.500 еура, без ПДВ-а.

Влада је донијела измјене и допуне Програма повећања регионалне и локалне конкурентности кроз усаглашавање са захтјевима међународних стандарда пословања за период 2017-2020. година, за 2018. годину. Програм се односи на финансијску подршку за предузетнике, мала и средња привредна друштва, нарочито из мање развијених јединица локалне самоуправе, са циљем повећања конкурентности, првенствено кроз усаглашавање са захтјевима међународних стандарда за производе и подршку за добијање акредитације за оцјењивање усаглашености. Оцијењено је да је Програм успјешно реализован у периоду 2014-2016. година, као и 2017. године, уз значајно интересовање привредих субјеката, те је закључено да треба наставити са овим видом подршке.

Усвојен је Предлог за измјену Закључка Владе Црне Горе, број: 07-813, од 8. марта 2018. године, са сједнице од 1. марта 2018. године. Измјене се односе Одлуку о Плану приватизације за 2018. годину, у којој се мијења податак о укупном регистрованом капиталу ХГ Будванска ривијера који, према посљедњој процјени, износи 80.897.155 еура.

Влада је усвојила Усмену Информацију о статусу пројекта реконструкције магистралног пута М-2.3 (М10) Цетиње – Будва, критична тачка 48, дионица Кошљун – Завала. Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић је саопштио да је раскинут уговор са извођачем, због непоштовања рокова. Тим поводом, Влада је задужила надлежно министарство да, у складу са Законом о јавним набавкама, предложи рјешење ради завршетка преосталих радова на тој дионици прије почетка љетње туристичке сезоне.

Влада је усвојила Извјештај о имплементацији Акционог плана за спровођење Стратегије интегрисаног управљања границом у 2017. години и донијела припадајући Акциони план за спровођење Стратегије интегрисаног управљања границом за 2018. годину. Стратегијом је усаглашен система интегрисаног управљања границом у складу са препорукама и најбољом праксом Европске уније. Усвојени су и Извјештај о вођењу преговора делегација Црне Горе и Републике Србије за закључивање споразума о граничним прелазима и пограничном саобраћају с предлозима споразума и протокола и Извјештај о вођењу преговора за закључивање Протокола о одређивању тромеђне граничне тачке између Црне Горе, Републике Србије и Босне и Херцеговине, са Предлогом протокола.

Предсједник Владе је у оквиру расправе о тачкама дневног реда које се односе на наше границе поздравио јучерашњу ратификацију Споразума о државној граници између Црне Горе и Републике Косово у Парламенту Косова рекавши да Влада Црне Горе честита парламентарној већини на Косову и да ратификација Споразума представља потврду наше способности да важна регионалана питања рјешавамо сами, а не да тражимо посредовање. То је добра вијест за наше билатералне односе, за Косово и европску перспективу региона. Косово је овим испунило један од кључних услова за визну либерализацију, и надамо се да ће она ускоро постати реалност на добробит грађана Косова, као што је то за грађане Црне Горе и других земаља Региона – рекао је предсједник Владе. Премијер је изразио задовољство чињеноцом да је наша земља допринијела рјешењу овог питања, уз традиционално добру сарадњу између Црне Горе и Косова и у духу европских вриједности и Стратегије Европске комисије за Западни Балкан, као и добросусједске сарадње коју Црна Гора, као одговоран регионални актер и чланица НАТО, у континуитету спроводи.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?