Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан други међународни Мастерцласс “Хандс он Партицле Пхyсицс”

Објављено: 23.03.2018. 19:59 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Видео: Подгорица Међународни час физике КАДРОВИ
Видео: Подгорица Међународни час физике Др Сања Дамјановић министарка науке
Видео: Подгорица Међународни час физике Проф др Наташа Раичевић ПМФ УЦГ
Министарство науке у сарадњи са Природно-математичким факултетом Универзитета Црне Горе и Европском организацијом за нуклеарна истраживања организовала је данас други Међународни час физике честица Мастерцласс, под покровитељством ЦЕРН-а и групе ИППОГ (Интернатионал Партицле Пхyсицс Оутреацх Гроуп).
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
-Драго ми је да Црна Гора и ове године учествује у овом престижном едукативном програму који организује ЦЕРН. За разлику од прошле, ове године Црна Гора је пуноправни члан на експерименту ЦМС у ЦЕРН-у, казала је у уводном обраћању министарка науке др Сања Дамјановић.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Међународном часу физике честица присуствовали су ученици средњих школа из неколико градова широм Црне Горе. Министарка је ђацима казала да је Министарство науке отворило пут ка ЦЕРН-у, који има три мисије: помјерање граница знања, развој технологија и трећу, најзначајнију - едукација. У ЦЕРН-у ради 13.000 људи и највећи проценат чине управо млади људи, што значи да су и њихови вршњаци дио, како је истакла министарка, ових значајних пројеката.

-Данас ћете бити прави научници, рјешаваћете исте проблеме као што рјешавају научници данас у ЦЕРН-у и имаћете приступ реалним подацима, казала је министарка и додала да ће осјетити јединствену љепоту науке када буду размјењивали идеје и упоређивали резултате са вршњацима из других градова свијета.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Мастерцласс је образовно-истраживачки програм у оквиру којег учествује око 200 научних из 55 земаља широм свијета.

Менторка црногорске групе која тренутно ради на пројекту ЦМС у ЦЕРН-у, проф.др Наташа Раичевић са Природно-математичког факултета, такође се обратила учесницим, представила чланове тима и на пријемчив начин ближе упознала ђаке са истраживањем којим се баве у Женеви.

-Наш тим представљају млади људи и то не само студенти физике, Јелена Мијушковић и Итана Бубања, већ и студенти ЕТФ-а, те два програмера који користе експериментални материјал са ЦМС-а. Лепеза могућности који пружају овакви пројекти су као што видите широки, истакла је професорица Раичевић значај мултидисциплинарног приступа пројектима, те важност тимског рада, будући да се ради о захтјевним истраживањима која не могу реализовати један човјек.

Ученике је кроз програм Мастерцласс-а водила научница др Лидија Живковић, научница савјетница Института за физику из Београда, која ради у ЦЕРН-у.

Ministarstvo nauke
Ђаци су имали прилику да се упознају са теоријским и експерименталним аспектима физике елементарних честица, виртуелно укључе у ЦЕРН и постављају питања научницима који тамо бораве, те учествују у квизу и резултате упоређују са вршњацима из осталих европских градова.

На Мастерцласс-у учествовали су учесници сљедећих школа: Гимназија Котор (проф. Светлана Миловановић), Гимназија „Стојан Церовић“ Никшић (проф. Ана Вујачић и проф. Зорица Вујовић), Гимназија Пљевља (проф. Љубисав Боричић), Гимназија „Слободан Шкеровић“ Подгорица (проф. Нела Дубак и Владимир Поповић), Гимназија „Панто Малишић“ Беране (проф. Никола Бучковић), Гимназија „Милоје Добрашиновић“ Бијело Поље (проф. Лидија Гаврић), Медицинска школа Подгорица (проф. Милева Миловановић), Гимназија „Нико Роловић“ Бар (проф. Инес Златовић).



Овдје можете преузети презентације са данашњег Мастерцласс-а:


Презентација Итана Бубања.пдф
МастерКлас - О ЦЕРН-у.пдф
Мастерцласс - уцесници.пдф





ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА НАУКЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?