Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић у Пљевљима: Пољопривреда у добром замаху, заједно ћемо направити нове искораке

Објављено: 23.03.2018. 18:52 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде мр Милутин Симовић данас је током другог дана радне посјете Пљевљима уручио пољопривредницима са подручја ове општине рјешења о додјели подршке за набавку механизације.

Ријеч је о подршци која је опредијељена из Агробуџета за 2018. годину, кроз јавни позив који је недавно закључен. Резултати овог позива са разлогом су представљени у Пљевљима, јер је највећи број пристиглих и одобрених захтјева, управо из Пљеваља - 98 од укупно 559 пристиглих захтјева.

„Драго ми је што смо данас у прилици да обавимо још један домаћински разговор, са вама који вриједно радите на својим газдинствима, часно обезбјеђујући егзистенцију за себе и своје породице. Драго ми је што је са нама и предсједник Општине, који домаћински такође ради свој посао, бринући о урбаном дијелу Пљеваља, али са још снажнијом емоцијом и подршком је окренут руралним подручјима Пљеваља. Најкраће бих овај скуп означио као сусрет одговорних домаћина“, поручио је Симовић.

MPRRMPRR

Подсјећајући да је у четвртак, током првог дана посјете обишао најзначајније привредне субјекте у Пљевљима, казао да је пољопривреда предузеће са највише запослених у Пљевљима. Због тога, Влада исказује посебну пажњу према тој чињеници, о чему свједоче све издашнија опредијељења средства за пољопривреду, кроз већи Агробуџет, нове креиране мјере подршке, посебно за младе, као и нове могућности које су створене кроз нови МИДАС у износу од 30 милиона еура, ИПАРД програм кроз који ће у наредне четири године бити инвестирано 87 милиона еура, али и бројне друге могућности.

Потпредсједник Симовић је казао да у Пљевљима данас већ почиње презентација резултата јавних позива из Агробуџета 2018, с обзиром да су неки већ закључени прије истека рока, што показује велико интересовање пољопривредних произвођача за мјере подршке. „Прву презентацију почињемо у Пљевљима јер је највећи број, 98 од 559 поднијетих и одобрених захтјева из ове општине. „То није случајно, то је резултат, не само интересовања пољопривредника, већ једнако и ангажовања савјетодавних и стручних служби на терену које су биле у директном контакту са произвођачима, што је резултирало бољом комуникацијом са произвођачима.

Говорећи о резултатима Јавног позива за подршку набавци механизације на нивоу Црне Горе, Симовић је саопштио да су црногорски пољопривредници укупно инвестирали нових 1.54 милиона еура, за набавку разноврсне механизације, прикључака и опреме, уз бесповратну подршку Министарства пољопривреде и руралног развоја у износу од  764.171,58 еура.

MPRRMPRR

Према ријечима Симовића, то је 60 одсто више него прошле године само за ову намјену. „Већи број инвестиција и краће трајање јавних позива значи да су ови процеси постали динамичнији у односу на прошлу годину. То је порука да домаћини желе да раде и унапређују своја газдинства уз подршку државе.

Највећи број апликација, око 70 одсто, је стигао са сјевера, што показује, како је казао Симовић, да сјевер има потенцијал – и природни и људски.

Још веће шансе за унапређење производње, пљеваљским и црногорским пољопривредницима нуди ИПАРД програм. Могућности и услови за добијање значајне подршке кроз први јавни ИПАРД позив, такође, су данас представљене пољопривредницима из Пљеваља.

ИПАРД јавни позив – припрема пољопривредника за европску лигу шампиона

Потпредсједник Симовић је заједно са предсједником Општине присуствовао презентацији првог ИПАРД јавног позива, истичући да жели да види како теку презентације овог позива на терену, али и да локална управа сагледа у потпуности значај и улогу у одређеним процедурама, како би на што бољи начин помогла пољопривредницима у коришћењу значајних средстава.

„Ово је прилика да се детаљно упознате са великим ИПАРД - ом, да добијете конкретне информације о процедурама, како да дођете до значајних бесповратних средстава, да будемо одговорни у смислу прецизности испуњавања захтјева, да испоштујемо захтјевна европска правила за европска средства. Кроз раније пројекте спремали смо се за ту европску лигу шампиона. Ово је, управо, та лига, и она припада нашим домаћинима, и вјерујем да ћемо сјутра бити врло успјешни на том европском шампионату“, поручио је Симовић.

MPRRMPRR

Да би били успјешни, како је казао, треба да повучемо сва средства ИПАРД-а, и сва друга која имамо и спремамо за добре домаћине са нивоа локалне управе, Владе, вашег рада и успјех неће изостати“, оцијенио је Симовић.

Имајући све то у виду, можемо да констатујемо да смо у добром замаху, да ћемо више урадити ако наставимо партнерство које гарантује нове искораке на добро вас ваших породица, локалне економије и укупне Црне Горе.

Предсједник Општине Пљевља Мирко Ђачић поздравио је представнике Владе и Министарства пољопривреде, а посебно пољопривредне произвођаче из општине Пљевља, исказујући посебно поштовање према послу који обављају добри домаћини.

Он је додао да је посебно охрабрен резултатима јавних позива и подацима који показују да Пљевља имају изузетне пољопривредне произвођаче, којима су, како је поручио, врата Општине и њега као предсједнка увијек отворена. Подсјетио је и на подршку коју је Општина, у сарадњи са Министарством пољопривреде опредијелила за пољопривреднике.

У наставку посјете потпредсједник Владе и министар пољопривреде, заједно са предсједником Општине Мирком Ђачићем обићиће више пољопривредних произвођача.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?