Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан Састанак о истраживању и иновацијама на Западном Балкану у Скопљу

Објављено: 26.03.2018. 17:03 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke
Састанак Западног Балкана на тему истраживања и иновација, који је организовало Министарство образовања и науке Републике Македоније у сарадњи са Европском комисијом, одржан је у Скопљу 21 и 22. марта 2018. године. Испред Републике Бугарске, која тренутно предсједава ЕУ, присуствовао је проф. Леандер Литов, који је и члан Управног одбора регионалног пројекта "Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ)".

Првог дана састанка г-дин Бернхард Фабианек из Генералног директората за истраживања и иновације Европске комисије представио је учешће Западног Балкана у ЕУ оквирном програму за истраживања и иновације "Хоризонт 2020", указујући на заједничке приоритете Региона и потребу за циљаним активностима у наредном периоду, како би се оптимално искористила расположива средства из овог програма. Такође, Фабианек је представио и Нову стратегију проширења и шест кључних приоритета, са акцентом на значај суштинских реформи.

Проф. Мимоза Ристова, представница Управног одбора за регионални пројекат СЕЕИИСТ, обратила се присутнима испред Одбора и представила пројекат. С тим у вези, представник Бугарске потврдио је фокус предсједавања ове земље на регион Западног Балкана, као и на овај регионални пројекат.

Госпођа Мимика Добросхи из Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) говорила је о вишегодишњем Акционом плану за Регионалну економску област (МАП РЕА), који за програмски период 2018-2020 укључује и Међународни институт, чиме се овај пројекат појавио на стратешкој мапи Региона.

Проф. Мирослав Весковић из Генералног директората - Удружени истраживачки центар говорио је на састанку о потреби интерсекторског приступа, улози науке у друштву, коришћењу резултата и умрежавања у оквиру ЦОСТ акција за креирање партнерстава у ЕУ програмима за науку, активности кластера и коришћењу ЈРЦ центара знања. Земље Западног Балкана представљале су своја достигнућа у области истраживања и иновација, са освртом на стратешки оквир, буџете за науку и развој и текуће инструменте подршке. Закључци првог дана састанка односили су се на активно учешће у програмским одборима за Х2020; додатни тренинг и јачање капацитета за учешће у овом програму; идентификацију заиедничких тематских приоритета у истраживањима, као и умрежавање путем ЦОСТ акција за стварање чврстих конзорцијума.

Други дан састанка отпочео је презентацијом г-дина Алеса Гнамуса, из ГД Удружени истраживачки центар, који је представио на који начин ЈРЦ може допринијети унапређењу националних активности које се односе на паметну специјализацију. Представнице Тамбоурине Инноватион Вентурес и МЕТА групе упознале су присутне са радом организација и евентуалном подршком коју могу пружити земљама Западног Балкана, у контексту јачања капацитета за паметну специјализацију. Након тога су све земље представиле своје програме економских реформи и статус активности по питању паметне специјализације. Закључено је да овај концепт мора постати приоритет агенде истраживања и иновација у Региону.

Фокус на наредном панелу био је на регионалном пројекту СЕЕИИСТ. Учеснице на пројекту су представиле статус тренутних активности и размијениле идеје о будућим корацима. Током дискусије, истакнута је припрема Меморандума о сарадњи и одлука о једној опцији пројекта, што ће бити разматрано на другом састанку Управног одбора у Тирани, 30. марта 2018. године, истакнуто јачање капацитета кроз ИАЕА регионални пројекат техичке сарадње, као и припремне активности на изради главног пројекта. Стране учеснице треба у наредном периоду да покажу пуну посвећеност заједничком пројекту и дођу до оптималних заједничких рјешења за његову реализацију.

Достигнућа Црне Горе у области истраживања и иновација на овом састанку представљале су Милена Милоњић, чланица Националног тима за паметну специјализацију и Маријета Барјактаровиц Ланзарди, контакт особа за регионални СЕЕИИСТ пројекат.

Пхото цредит: ИСФ ЕЦ / WБ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?