Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство просвјете: са Британским савјетом у модернизацију образовања

Објављено: 26.03.2018. 21:04 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете
„Образовање заиста јесте оно што остане након што заборавите што сте научили у школи. Оно је много више од репродукције информације. Право образовање је дио нас, не можемо га загубити нити игнорисати. Оно је уграђено у структуру наше личности, оно је наш водич кроз живот, од свакодневних ситуација, до међуљудских односа и пословног остварења“, поручио је данас министар просвјете др Дамир Шеховић на завршној конференцији пројекта „Теацхинг фор суццесс“ Британског савјета у Црној Гори. Пројекат се бавио унапређењем наставе, али и изучавања енглеског језика.

Присутнима се обратила и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Црној Гори Алисон Кемп, која је рекла да модерно друштво ријетко застане да размисли како брзо се свијет мијења, те да је највећи изазов данас савладати и разумјети те промјене.

Директорица Британског савјета у Црној Гори Вања Маџгаљ и директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић говорили су о напорима образовних установа и Британског савјета на унапређењу система, као и о значају чињенице да Уједињено Краљевство даје подршку Црној Гори у образовању, као области у којој ова земља има свјетску репутацију.

Како је истакао министар Шеховић, законском реформом од прошле године уведена је могућност изучавања енглеског језика у вртићима, на коју дјеца одлично реагују, а са њима раде професори енглеског језика који су били додатно обучени код Британског савјета.

Уведено је и обавезно изучавање енглеског језика од првог разреда и, како је рекао Шеховић: „опет смо имали само потврде и од наставника и од родитеља да рано учење језика заиста јесте најсврсисходније.

Не мање важно, у току је пилот-пројекат наставе на енглеском језику у четири одјељења првака. Наставници су такође прошли кроз додатну обуку Британског савјета, а дјеца постепено, неоптерећено, кроз игру и разговор, стичу функционално знање језика, које ће касније моћи да примијене потпуно природно и без потешкоћа и у најкомплекснијим ситуацијама.“

Пројекат “Теацхинг фор суццесс” донио је многе иновације у настави енглеског језика, али се бавио и унапређењем образовних политика као што је професионални развој наставника.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?