Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Плужинама представљен ИПАРД

Објављено: 27.03.2018. 00:02 Аутор: МПРР

MPRRУ наставку инфо кампање о ИПАРД првом јавном позиву, која је започела још почетком марта ове године, представници Министарства пољопривреде и руралног развоја данас су пољопривредне произвођаче са територије општине Плужине упознали са условима и критеријумима прихватљивости кроз овај Јавни позив.

Корисници овог јавног позива могу бити сва физичка и правна лица која су регистрована за бављење пољопривредом и која већ имају одређену пољопривредну производњу.

Кроз објављени ИПАРД јавни позив пољопривредници могу изградити или реконструисати објекте, купити потребну опрему и механизацију, уредити инфраструктуру на газдинству, подићи воћњаке, уградити системе за коришћење обновљивих извора енергије, изградити узгајалишта и остало.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја подсјетили су произвођаче да се кроз објављени Јавни позив, који се односи на примарну производњу подржавају пројекти са прихватљивим трошковима у износу од од 10.000€ до 500.000€, док подршка износи до 60% прихватљивих трошкова, а ако се ради о младом фармеру испод 40 година, подршка износи 65%, док за оне који реализују инвестиције у планинском подручју изнад 600 мнв подршка износи чак 70%. Подршка се добија након што се реализује цјелокупна инвестиција.

Нарочито интересовање исказано је за питање власништва инвестиције. Истакнуто је, да прије подношења захтјева за исплату средстава подршке кроз мјеру 1, инвестиција која се подржава мора бити у власништву корисника подршке. Односно, уколико је у питању изградња и/или реконструкција објекта, објекат, али и земљиште на коме се гради/реконструише мора бити у власништву корисника подршке, прије подношења захтјева за исплату. Такође, сва купљена механизација мора бити у власништву корисника подршке. Наглашено је, да приликом куповине механизације, механизација мора бити у власништву корисника подршке, док земљиште може бити у сусвојини или узето у закуп на период од најмање 7 година. Уколико корисник подршке подиже вишегодишње засаде, прије подношења захтјева за исплату, то земљиште, на коме се засади подижу, мора бити у његовом власништву.

Пољопривредници су се интересовали и за набавку механизације, нарочито за набавку трактора, гдје је наглашено да се подржавају трактори јачине до 100 кW, као и да морају испуњавати ЕУ стандарде.

Произвођачи су информисани да се сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет страница Министарствства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет странице која је успостављена посебно за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у канцеларијама Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?