Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју генералног директора Бојана Пауновћа за Дневне новине

Објављено: 27.03.2018. 16:17 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
За коришћење фондова Европске уније (ЕУ) кључан је стратешки оквир, јер се новац усмјерава на постизање циљева идентификованих унутар јавних политика, казао је Дневним новинама генерални директор Директората за финансирање и уговарање ЕУ средстава у Министарству финансија Бојан Пауновић.

ДН: Колико је Црна Гора до сада искористила новца из ЕУ фондова?

■ Пауновић: Црна Гора је почела да користи Инструмент за претприступну подршку у оквиру седмогодишње финансијске перспективе 2007-2013 кад јој је било на располагању коришћење 235 милиона еура бесповратне финансијске помоћи за националне програме. За коришћење фондова ЕУ кључан је стратешки оквир, јер се новац усмјерава на постизање циљева идентификованих унутар јавних политика које садрже циљеве и смјернице за развој државе кориснице, али и приоритете који ће се финансирати. Успјешност у коришћењу ИПА средстава Црна Гора је потврдила у програмском периоду 2007-2013, када је искористила више од 90 одсто расположиве бесповратне подршке. На тај начин, црногорска администрација је показала спремност да постепено преузима самостално управљање претприступном подршком. По завршетку ИПА програмског периода 20072013, ЕУ ј е наставила да помаже земљама кандидатима у процесу приступања, кроз иновирани Инструмент за претприступну подршку ИПА ИИ, за програмски период 2014-2020. У оквиру ИПА ИИ инструмента, кроз индикативни стратегијски документ, Црној Гори је у овом седмогодишњем периоду расподјељено 270,5 милиона еура.

ДН: У које области се најчешће улажу та средства?

■ Пауновић: Основна новина програмског периода 20142020 јесте усмјереност на секторски приступ и припрему стратешких докумената за седмогодишњи период за сваку земљу корисницу у оквиру осам индентификованих сектора. Индикативним стратегијским документом за Црну Гору планирана је подршка у оквиру сектора демократија и управљање, владавина права и темељна права, животна средина, саобраћај, конкурентност и иновације, запошљавање, социјална политика и развој људских ресурса, пољопривреда и рурални развој и прекогранична и територијална сарадња. У правцу наставка успјешног коришћења доступних средстава за период 2014-2020, већ је испланирана намјена више од 120 милиона еура ових средстава у оквиру програма за 2014, 2015, 2016. и 2017. годину.

ДН; У којој мјери грађани Црне Горе могу осјетити конкретне бенефите коришћења доступних ИПА средстава?

■ Пауновић: Један од успјешних примјера коришћења ИПА средстава је реализација програма "Развој људских ресурса" у износу од 5,8 милиона еура. То је један од првих оперативних програма чије је финансијско управљање пренијето на институције Црне Горе кроз систем децентрализованог управљања, и чија финансијска подршка је трајала закључно са 31. децембром 2017. идеја око које су окупљене институције задужене за реализацију програма је улагање у људе, наш највреднији капитал. У оквиру наведеног програма, реализовано је укупно 44 пројеката у области запошљавања и тржишта рада, образовања, науке и истраживања, социјалне инклузије и техничке подршке оперативној структури и корисницима програма.

ДН: Можете ли појаснити процедуру пријаве за средства и какво је искуство из праксе?

Пауновић: Средствима из фондова ЕУ финансирају се пројекти који доприносе развојним циљевима Црне Горе. Сва подручја која могу бити предмет финансирања кроз ЕУ фондове дефинисана су у програмским документима који се називају оперативни програми, а обухватају неку од већ наведених области подршке. Уколико пројектна идеја не припада ниједном подручју обухваћеном оперативним програмима, ма колико била добра или иновативна, није је могуће финансирати средствима ЕУ. Такође, важно је нагласити да се редовне активности организација не финансирају. Уколико организација жели да идеју претвори у пројекат који ће бити финансиран ЕУ средствима, за почетак је потребно пронаћи одговарајући позив који подржава циљеве пројекта. На интернет порталима ЕК, Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи и у дневној штампи, објављују се позиви/конкурси, као и најаве будућих позива за достављање пројеката. На који начин пријавити пројекат и у ком облику, објашњено је конкурсном документацијом која се објављује у оквиру сваког позива. Досадашња искуства показују да је интересовање за учешће у пројектима које финансира ЕУ велико, углавном због широког опсега ИПА подршке. Показало се да институције и организације из Црне Горе могу успјешно да пријављују пројекте, што показује и велики број пристиглих пријава просјечно 70 пројектних приједлога у оквиру једног објављеног позива), као и преко 30 уговора о додјели гранта, вриједности три милиона еура, који су реализовани током претходне двије године.

ДН: Која је улога Министарства финансија и Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи у контексту сарадње са ЕУ? 

■ Пауновјћ: У најширем смислу, Директорат је одговоран за реализацију поступака јавних набавки, закључивање и надгледање спровођења уговора, као и финансијску контролу, извршење плаћања и извјештавање о неправилностима, за програме и пројекте који се финансирају из средстава ЕУ, гдје је препознат као уговорно или контролно тијело. Директорат функционише као уговорно тијело за пет оперативних програма који се реализују кроз систем индиректног управљања, укупне вриједности око 52 милиона еура. Такође, у оквиру програма прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020. године, чија је вриједност 8,4 миллиона, Директорат има улогу контролног тијела, које је одговорно за провјеру финансијских извјештаја и прихватљивости трошкова за финансирање из средстава ЕУ фондова за водеће партнере регистроване у Црној Гори. Поред наведеног, Директорат обавља контролу првог нивоа прихватљивости трошкова, за све пројекте који се реализују на територији Црне Горе, а који се финансирају из програма територијалне сарадње. Р.Е.

70 ПРОЈЕКТНИХ ПРИЈЕДЛОГА ПРОСЈЕЧНО СЕ ПРИЈАВИ У ОКВИРУ ЈЕДНОГ ПОЗИВА

Овдје можете преузети интервју.пдф у оригиналу.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?