Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Међународни институт представљен на конференцији "Истраживачка инфраструктура након 2020. године” у Софији

Објављено: 27.03.2018. 16:39 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Регионални пројекат за успостављање Међународног научног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) представљен је на конференцији "Истраживачка инфраструктура након 2020. године - одрживи и ефикасни екосистем за науку и друштво", која је 22 и 23. марта одржана у Софија Техолошком парку, у Бугарској.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Циљ конференције је био указати на значај континуиране политичке посвећености јавним инвестицијама у истраживачке инфраструктуре, те широку корист коју доноси за друштво и индустрију. Један од закључака догађаја је потврдио чињеницу да је изврсна наука, кроз дугорочне инвестиције у истраживачку инфраструктуру, од кључног значаја за рјешавање великих изазова који се убрзано мијењају. Такође, путем ових инфраструктура шири се знање ка великом броју МСП, што ће повећати иновације и конкурентске перформансе Европе.

Током дводневне конференције организована је и изложба пројеката великих истраживачких инфраструктура и пројеката на простору Европе.

Имајући у виду свеукупни циљ Међународног научног института, као и тежње земаља Југоисточне Европе да се и на овом простору успостави прва истраживачка инфраструктура свјетске класе, пројекат СЕЕ-ИИСТ је представљен на штанду изложбе гдје су присутни имали могућност да се ближе упознају са детаљима овог пројекта, као и наредним корацима у циљу реализације овог регионалног пројекта.
Ministarstvo nauke
Пројекат је у име земаља региона заинтересованим посјетиоцима представио Саша Ивановић из Министарства науке, представник Црне Горе у ЕУ тијелу ЕСФРИ (Европски стратешки форум за научне инфраструктуре).


Овдје можете преузет
и брошуру
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?