Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: 60 милиона за еколошку реконструкцију првог блока ТЕ ''Пљевља'' и рекултивацију депоније Маљевац

Објављено: 27.03.2018. 20:55 Аутор: Ивона Михајловић - администратор
***
Започиње инвестициони циклус вриједан 175 милиона еура
ЕПЦГ и СТЕАГ Енергy Сервицес потписали уговор вриједан 664.260 еура
ЕПЦГ, Министарство финансија и Министарство одрживог развоја и туризма потписали уговор вриједан  4 милиона еура

***

Електропривреда Црне Горе и СТЕАГ Енергy Сервицес потписали у Термоелектрани Пљевља уговор вриједан 664.260 еура за израду Идејног пројекта еколошке реконструкције Термоелектране „Пљевља“. 

''Пројекат еколошке реконструкције постојећег блока ТЕ „Пљевља“ почетак је петогодишњег инвестиционог циклуса, вриједног близу 175 милиона еура, чијом реализацијом ће се обезбиједити пуна погонска спремност, сигурност и поузданост у раду производних објеката у саставу ЕПЦГ. Долазак реномиране њемачке компаније у Црну Гору представља озбиљан гарант да ће се планирана реконструкција Блока И извршити у складу са најновијим стандардима и технологијама, чиме ће се обезбиједити стабилан и сигуран рад термоелектране у наредних неколико деценија’’, нагласио је Игор Новељић, извршни директор ЕПЦГ, приликом потписивања уговора. 

Госп. Урлицх Сиегел, извршни директор СТЕАГ Енергy Сервицес, реномиране њемачке компаније специјализоване из области енергије  и једног од највећих произвођача електричне енергије у Њемачкој, приликом потписивања уговора нагласио је: ''Термоелектрана Пљевља је веома битан елемент енергетског система Црне Горе који гарантује сигурно и поуздано снабдијевање електричном енергијом. Рехабилитациони и ревитализациони пројекти били су један од наших главних фокуса у протеклом периоду. Ми нашим клијентима помажемо у смањењу емисија и повећању ефикасност постојећих енергетских објеката широм свијета. Сигурни смо да ћемо бити добар партнер ЕПЦГ у процесу у којем ће задовољити захтјеве из директива 2001/80 ЕЦ И 2010/75/ЕУ.’’

Након израде Идејног пројекта, приступиће се еколошкој реконструкцији, вриједној 40 милиона еура, која подразумијева изградњу система за одсумпоравање, система за редукцију оксида азота, изградњу модерног система отпадних вода и унапређење рада постојећег електрофилтерског постројења. Након завршене реконструкције пјеваљски први блок моћи да ради најмање још 20 година у складу са новим директивама граничних вриједности емисије штетних материја.

У оквиру еколошке реконструкције првог блока Термоелектране  “Пљевља”, урадиће се и рекултивација депоније пепела и шљаке на Маљевцу, за коју ће ЕПЦГ у наредне четири године издвојити око 19 милиона еура. 

‘’Пројекат рекултивације депоније на Маљевцу на коју се одлаже пепео и шљака из ТЕ “Пљевља” треба да се реализује у периоду од 2018. до 2023. године, до када ЕПЦГ планира да користи ту локацију. Комплетан трошак рекултивације сносиће ЕПЦГ, а дио новца, око четири милиона еура, биће обезбијеђен из кредита Међународне банке за обнову И развој’’, навео је Игор Новељић, извршни директор ЕПЦГ. 

Уговор вриједан 4 милиона еура потписали су у Пљевљима министар финансија, Дарко Радуновић, министар одрживог развоја и туризма, Павле Радуловић и извршни директор ЕПЦГ, Игор Новељиц. 

Приликом потписивања уговора, министар финансија Дарко Радуновић је истакао: ''Главни пројекат ремедијације локације Пљевља биће урађен сходно новом концепту ремедијације, који је припремила ЕПЦГ везано за наставак експлоатације депоније Маљевац током преосталог вијека трајања првог блока Термоелектране Пљевља, а који подразумијева наставак одлагања, у виду касетног система, уз фазну рекултивацију касета, све до коначне ремедијације ове локације, уз пуно поштовање еколошких стандарда и стандарда безбједности и квалитета живота’’.

Министар одрживог развоја и туризма, Павле Радуловић,  казао је да утицај на животну средину које ће имати реконструисано, модерно постројење не може упоредити са утицајем који има постојећи блок ТЕ. Након еколошке реконструкције, већ од 2023. године, ТЕ Пљевља ће радити у складу са ЕУ стандардима.

„Како је једино дугорочно рјешење проблема загађења ваздуха у Пљевљима топлификација града, изузетно је важно да постојећи блок ТЕ Пљевља има техничке могућности да буде извор за изградњу даљинског система гријања. Топлификацијом Пљеваља трајно ће се ријешити дугогодишњи проблеми везани за лош квалитет ваздуха у пљеваљској котлини и постићи поштовање граничних вриједности утврђених Директивом о чистијем ваздуху у Европи и Законом о заштити ваздуха“, саопштио је Радуловић.

ЕПЦГ је и у претходних десетак година значајно уложила у реконструкцију постојећег пљеваљског блока, који је тренутно један од модернијих у региону и као такав представља ослонац стабилном и сигурном  снабдијевању електричном енергијом. 

















Да ли вам је садржај ове странице био од користи?