Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Други блок ТЕ Пљевља ће се градити уз другачије техничко рјешење

Објављено: 27.03.2018. 22:15 Аутор: Министарство економије
Други блок термоелектране у Пљевљима ће се градити, а алтернативно рјешење за овај пројекат подразумијеваће мало другачија техничка рјешења и другачију финансијску конструкцију од првобитно планиране, казала је министарка економије Драгица Секулић.
Након данашњег потписивања уговора за израду Идејног пројекта еколошке реконструкције ТЕ Пљевља између Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) и СТЕАГ Енергy Сервицес, као и уговора за рекултивацију депоније Маљевац између Министарства финансија, Министарства одрживог развоја и туризма и ЕПЦГ, министарка Секулић је казала да је ЕПЦГ доставила Министарству економије своје виђење алтернативног рјешења дугог блока термоелектране.
„Оно на шта смо се сви заједнички фокусирали је еколошка реконструкција првог блока ТЕП и сагледавање комплетног термоенергетског комплекса у Пљевљима. Дакле, реконструкција првог блока ТЕ ни на који начин не искључује изградњу другог блока ТЕ, али у сваком случају искључује постојеће техничко рјешење које је било у претходном периоду планирано. То значи – да, други блок ће се градити, али неће се градити на начин на који је било првобитно планирано, јер постојање првог блока захтијева другачије техничко рјешење другог блока“, казала је министарка Секулић.
Ministarstvo ekonomije
На питање новинара да ли је, како се у јавности може чути, термоенергија прошлост, министарка Секулић је казала да јесте добро улагати у обновљиве изворе и имати диверзификацију енергената, али да један електроенергетски систем мора почивати на термоелектрани.
„Оно што је правило у Европске уније јесте да то не може бити било која тетрмоелектрана и да не може радити на било какав начин. Ми управо то чинимо: омогућавамо нашој термоелектрани да уз одређена улагања у еколошку реконструкцију има потпуно извјесну будућност. То би значило да, ако ово не урадимо, морали бисмо је затворити послије одређеног броја радних сати“, казала је министарка Секулић.

Она је подсејтила да термоелектране овог типа и са оваквим карактеристикама, уколико се у њих не уложи, имају своје ограничење, што је у слчају Те Пљевља 20.000 радних сати за наредне три године.
„Намјера је да у наредне три године нашу термоелектрану доведемо у такав облик да она може да ради онолико колико је, уз та улагања, предвиђени животни вијек, а то је још миниум 20 година. Тако да нашој термоелектрани не пријети било какво затварање јер, вјерујте, наш електроенергетски систем итекако зависи од ТЕ Пљевља“, казала је министарка Секулић.

Према њеним ријечима, данашње потписивање Уговора за израду Идејног пројекта еколошке реконструкције ТЕ Пљевља донијеће добро и и грађанима Пљеваља, и грађанима Црне Горе, и ЕПЦГ.
„Ово за грађане Пљеваља значи да имамо први уговор на основу којег ћемо моћи да размишљамо о тендеру, да уђемо у еколошку реконструкцију и на основу којег ћемо моћи да обезбиједимо топлотни извор за топлификацију Пљеваља. То нам даје могућност да већ сада разговарамо и ми, и ЕПЦГ, и општина Пљевља о томе на који ћемо начин реализовати саму топлификацију града, јер смо сигурни да ћемо у наредне три године добити сигуран извор топлоте из Пљеваља“, казала је министарка.
Са друге стране, како је додала, оно што нам обезбјеђује еколошка реконструкција је сигуран извор електричне енергије за Црну Гору.

„Ја морам посебно да се захвалим директору ТЕ Пљевља Владимиру Шестовићу јер је он један од људи који ме је убиједио да је ова електрана нешто у шта вриједи улагати и нешто на чему се може и комплетна енергетика и економија Црне Горе ослонити“, казала је министарка Секулић.
У посљедних неколико мјесеци, казала је министарка Секулић, показало се да ЕПЦГ може да инвестира у наредном периоду и да има реалне планове за своје инвестиције и изразила наду да ће се сви ти планови остварити онако како су зацртани.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?