Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стипендије Владе Републике Италије

Објављено: 29.03.2018. 14:01 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Обавјештавамо заинтересоване кандидате да ће Влада Републике Италије додијелити кандидатима из Црне Горе 27 мјесеци стипендија, са циљем да подржи сарадњу у области културе, науке, и технологије, као и ширење италијанског језика. Стипендије, у износу 900 еура мјесечно, додјељују се за период од 6 или 9 мјесеци, и 3 мјесеца за учење италијанског језика и културе.

За кандидате из Црне Горе стипендије ће бити додијељене у сљедећим областима: поморске науке, биологија, физика, културна добра, инжењерство. У оквиру ових области, може се конкурисати за:
- Специјалистичке/магистарске студије (2°цицло),
- Високе студије у области музике и умјетности (АФАМ),
- Истраживачке докторате,
- Образовне и истраживачке програме у сарадњи са Националним центром за истраживање (ЦНР - Центро Назионале делле Рицерцхе), или са неком другом државном универзитетском, музејском или архивском институцијом,
- Напредне курсеве италијанског језика и културе (у трајању од 3 мјесеца).

Кандидати морају испуњавати сљедеће услове:

- Да посједују одговарајућу диплому за упис на одабране студије,

- Да добро знају италијански језик, бар на нивоу Б2 (ЦЕФР, уз прилагање одговарајуће потврде). За упис на студије које су у потпуности на енглеском језику није потребно познавање италијанског језика, већ је потребно знање енглеског језика на нивоу Б2 (ЦЕФР, уз прилагање одговарајуће потврде уз захтјев за стипендију). За упис на курсеве италијанског језика и културе кандидат мора приложити потврду о познавању језика на нивоу А2 (ЦЕФР, уз прилагање одговарајуће потврде).

- За стипендије за специјалистичке/магистарске студије (2° цицло), високе студије у области музике и умјетности (АФАМ) и за курсеве италијанског језика и културе, могу се пријавити кандидати који немају више од 28 година на дан истека конкурса; за докторате, кандидати који немају више од 30 година на дан истека конкурса; за образовне и истраживачке програме у сарадњи са италијанским институцијама, кандидати који немају више од 40 година на дан истека конкурса.

Заинтересовани кандидати треба да се пријаве искључиво он лине, тако што ће попунити одговарајући формулар који се налази на интернет страници Министарства иностраних послова и међународне сарадње Италије: хттпс://студyиниталy.естери.ит

Прије попуњавања пријаве, кандидати се морају прво регистровати, како би добили корисничко има и лозинку на интернет страници хттпс://студyиниталy.естери.ит/регистразионе

Пријаве он лине могу се предати најкасније до 30. априла 2018. године, до 14:00 сати (по италијанском времену).

Информације о условима за конкурисање биће објављене и на интернет страници Амбасаде Италије: хттп://www.амбподгорица.естери.ит/Амбасциата_Подгорица

За сва додтна појашњења и информације, заинтресовани кандидати могу се обратити на контакт телефон у Амбасади Италије у Подгорици: (020) 234 664.

Овдје се може преузети интегрални текст конкурса, на енглеском и на италијанском језику.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?