Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан квартални састанак са организацијама цивилног друштва које се баве питањима Рома

Објављено: 29.03.2018. 19:17 Аутор: ПР служба

 

Представници/е Министарства за људска и мањинска права - Одјељења за унапређење и заштиту права Рома и Египћана одржали су 29. марта 2018. године први квартални састанак у 2018. са представницима/ама Ромског савјета и невладиних организација које се баве питањима унапређења и заштите права припадника/ца ове популације.

Осим редовног извјештавања о реализованим активностима присутни су упознати да је Влада Црне Горе у марту ове године усвојила Акциони план за спровођење Стратегије за социјалну инклузију Рома и Египћана у Црној Гори 2016 – 2020, за 2018. годину, као и извјештај о спровођењу Стратегије за 2017. годину, који ће бити доступни на сајту Министарства за људска и мањинска права. Такође, најављен је Рома дијалог-форум који ће се одржати у Подгорици у организацији Регионалног савјета за сарадњу у партнерству са Мнинистасрством за људска и мањинска права, као и Рома семинар који ће се одржати у Подгорици у организацији Делегације ЕУ и Европске Комисије.

Учесници/е састанка дискутовали су о кашњењу стипендија за средњошколце и студенте ромске и египћанске популације, односно могућим предлозима за рјешавање овог питања. Такође, представници невладиних организација су указали на проблем отпадних вода и напајања електричном енергијом, односно великим дуговима припадника ромске и египћанске популације за утрошену електричну енергију усљед чега су  исти искључени са електро-мреже у насељу Рудеш у Беранама. На састанку је разговарано и о предстојећим активностима поводом 8. априла, Свјетског дана Рома.

Састанку су, осим представника/ца Министарства за људска и мањинска права и представника/ца Ромског савјета присуствовали/е сљедећи/е представници/е  невладиних организација: Млади Роми, Корачајте са нама / Пхирен Аменца, Грађанска Алијанса, Вијеће Египћана и Рома Беране, Фондација Рука пријатељства, Женска РАЕ мрежа Прва, Ромска Нада.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?