Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan kvartalni sastanak sa organizacijama civilnog društva koje se bave pitanjima Roma

Objavljeno: 29.03.2018. 19:17 Autor: PR služba

 

Predstavnici/e Ministarstva za ljudska i manjinska prava - Odjeljenja za unapređenje i zaštitu prava Roma i Egipćana održali su 29. marta 2018. godine prvi kvartalni sastanak u 2018. sa predstavnicima/ama Romskog savjeta i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima unapređenja i zaštite prava pripadnika/ca ove populacije.

Osim redovnog izvještavanja o realizovanim aktivnostima prisutni su upoznati da je Vlada Crne Gore u martu ove godine usvojila Akcioni plan za sprovođenje Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016 – 2020, za 2018. godinu, kao i izvještaj o sprovođenju Strategije za 2017. godinu, koji će biti dostupni na sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Takođe, najavljen je Roma dijalog-forum koji će se održati u Podgorici u organizaciji Regionalnog savjeta za saradnju u partnerstvu sa Mninistasrstvom za ljudska i manjinska prava, kao i Roma seminar koji će se održati u Podgorici u organizaciji Delegacije EU i Evropske Komisije.

Učesnici/e sastanka diskutovali su o kašnjenju stipendija za srednjoškolce i studente romske i egipćanske populacije, odnosno mogućim predlozima za rješavanje ovog pitanja. Takođe, predstavnici nevladinih organizacija su ukazali na problem otpadnih voda i napajanja električnom energijom, odnosno velikim dugovima pripadnika romske i egipćanske populacije za utrošenu električnu energiju usljed čega su  isti isključeni sa elektro-mreže u naselju Rudeš u Beranama. Na sastanku je razgovarano i o predstojećim aktivnostima povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma.

Sastanku su, osim predstavnika/ca Ministarstva za ljudska i manjinska prava i predstavnika/ca Romskog savjeta prisustvovali/e sljedeći/e predstavnici/e  nevladinih organizacija: Mladi Romi, Koračajte sa nama / Phiren Amenca, Građanska Alijansa, Vijeće Egipćana i Roma Berane, Fondacija Ruka prijateljstva, Ženska RAE mreža Prva, Romska Nada.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?