Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почиње реализација пројекта „Високо оспособљени специјалисти у кључним техологијама“

Објављено: 30.03.2018. 18:00 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Министарство просвјете Црне Горе у сарадњи са ИТС Цуццовилло из Барија, Привредном комором из Барија, Привредном комором Црне Горе, Факултетом за бизнис Универзитета у Драчу и Привредном комором из Тиране отпочиње реализацију пројекта „Високо оспособљени специјалисти у кључним техологијама“ (Хигх Специализед Тецхницианс ин Кетс - ХИСТЕК).

Област кључних технологија за оспособљавање (кеy енаблинг тецхологиес – КЕТс) се сматра од суштинског значаја за раст и запошљавање. Због њиховог потенцијала да помогну расту индустрије, КЕТс представља приоритет за европску индустријску политику. Европска стратегиија за КЕТс има за циљ да убрза стопу коришћења кључних технологија у Европској унији и да направи преокрет у производњи и тако стимулише раст и повећање радних мјеста.

Због потребе за све већим бројем квалификованих радника, са високим специјализованим знањима и специфичним вјештинама, које компаније све више траже, Министарство просвјете има лидерску позицију у реализацији овог пројекта. Циљ пројекта је стварање новог прекограничног образовног кластера који ће промовисати умрежавање иновативних заједница способних да спроведу ефикасну синергију између образовних институција и бизнис сектора. Ове заједнице имају циљ подстицања развоја вјештина код младих за специфичне потребе неопходне за мала и средња предузећа. Прва пилот акција коју ће покренути нови кластер биц́е израда новог заједничког програма терцијалног образовања у Италији, Албанији и Црној Гори.

Овај пројекат се реализује из средстава програма Интеррег ИПА ЦБЦ за Црну Гору, Италију и Албанију.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?