Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Девети годишњи конкурс УНЕСЦО-а за финансирање пројеката из Фонда за културну разноликост И прво издање конкурса “У40 Емпоwеред”, УНЕСЦО – Сабрина Хо иницијатива

Објављено: 30.03.2018. 20:28 Аутор: Министарство културе
Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) објавила је девети конкурс за подношење захтјева за финансирање пројеката средствима из Међународног фонда за културну разноликост (у даљем тексту "ИФЦД"). Међу могућим корисницима средстава Фонда је и Црна Гора, као чланица Конвенције о заштити и промовисању разноликости културних израза.

ИФЦД пружа подршку пројектима који воде ка структуралним промјенама кроз увођење и/или израду политика и стратегија које имају директан утицај на стварање, производњу, дистрибуцију и приступ разноликости културних израза, као и јачање институционалне инфраструктуре, укључујући професионалне и организационе капацитете, а подржавајући одрживе локалне и регионалне културне индустрије. Пројекти подржани од стране ИФЦД имају широк спектар активности - од изградње капацитета и културног мапирања до анализе политика и развоја, као и подршка предузетништву и консолидацији културних индустрија.

На Конкурс могу аплицирати органи јавне управе, институције и невладине организације. 

Неподобне апликације
 Продукција културно-умјетничких дјела и манифестација; 
 Очување нематеријалне културне баштине (захтјеве у вези са том облашћу треба упутити Фонду за заштиту нематеријалне културне баштине);
 Очување материјалне културне баштине (захтјеве упутити Фонду за свјетску баштину);
 Пројекти који имају за циљ пребијање мањка, отплату дуга или плац́ање камате;
 Пројекти одржавања текућих активности са пратећим трошковима;
 Финансирање трајних радних просторија и / или опреме, физичка конструкција или искључиво обнова објеката;
 Пројекти који се фокусирају на умјетничко образовање, укључујуц́и јачање умјетничких вјештина у основним и средњим школама;
 Пројекти који се фокусирају на културни туризам;
 Стипендије или дотације за личне потребе.

Како се пријавити?

Апликације се испуњавају на Он-лине апликационој платформи, на енглеском или француском језику.
Упутства за подношење захтјева, додатна појашњења о конкурсу, могу се наћи овдје.
Сви захтјеви морају бити достављени путем Он-лине апликационе платформе и стога апликације у штампаном примјерку или путем е-маила неће бити прихваћене.

Рокови

Крајњи рок за подношење апликација/пројеката Националној комисији за УНЕСЦО у Црној Гори је 16. април 2018. године, док је крајњи рок за Националну комисију за подношење пријава Секретаријату Конвенције 15. мај 2018, у поноћ по средњоевропском времену.

Национална комисија за УНЕСЦО у Црној Гори, након предселекције, има право да Секретаријату УНЕСЦО Конвенције поднесе четири најбоља пројекта (највише два од органа јавне управе или јавне установе и највише два од НВО), сходно пропозицијама конкурса. Секретаријат може одабрати један пројекат по кориснику средстава.

Успјешни подносиоци захтјева биће обавијештени у децембру 2018. године, док би имплементација одобрених пројеката требало да почне у марту 2019. године. 

Примјере пројеката који су до сада подржавани од ИФЦД можете погледати овдје.


“У40 Емпоwеред”, УНЕСЦО – Сабрина Хо иницијативе

Секретаријат Конвенције уједно је објавио конкурс “У40 Емпоwеред”, по иницијативи УНЕСЦО-а и Сабрине Хо. Ова иницијатива надовезује се на активности ИФЦД-а, кроз подршку пројектима националних и међународних невладиних организација које промовишу младе жене предузетнице у култури, у дигиталним креативним индустријама. Намијењен је повећању могућности за жене млађе од 40 година за приступ финансирању, инфраструктури, опреми и копроизводњи у дигиталним креативним индустријама.

У циљу спровођења процеса подношења пројекта, ИФЦД он-лине платформа ће се користити за конкурс “У40 Емпоwеред”, УНЕСЦО – Сабрина Хо иницијативе. Пријаве се подносе директно Секретаријату Конвенције. 

Крајњи рок за подношење апликација/пројеката је 16. април 2018. године, у поноћ по средњоевропском времену. Подносиоце одобрених пројеката Секретаријат ће обавијестити у августу/септембру 2018, док би имплементација пројеката требало да почне у октобру 2018. године. 

Упутства за подношење захтјева, додатна појашњења о конкурсу, могу се наћи на истом линку.

Контакт особа у Националној комисији УНЕСЦО-а у Црној Гори 
Драгољуб Јанковић, 
тел: 041 232 894
емаил: драгољуб.јанковиц@мку.гов.ме

Тагови

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?