Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интеррег – ИПА Програм прекограничне сарадње за Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору 2014-2020

Објављено: 02.04.2018. 20:49 Аутор: Министарство науке
Министарство европских послова у сарадњи са Филијалом Заједничког секретаријата у Подгорици за Интеррег – ИПА Програм прекограничне сарадње за Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору 2014-2020, организовало је информативни састанак, 29.марта, са циљем представљања Програма, информисања о резултатима Првог позива као и начину достављања пројектних приједлога.
Програм ће обухватити десет црногорских општина и то: Тиват, Улцињ, Котор, Бар, Будва, Херцег Нови, Подгорица, Цетиње, Никшић и Даниловград. У Хрватској ће бити укључено у Програм 12 жупа, док из Боснуе и Херцеговине се планира за учешће 109 општина, укључујући и Дистрикт Брчко.
Укупна средства која су предвиђена за Програм износе 67.241,552 ЕУР, од којих ће ЕУ финансирати 57. 155,316 ЕУР (мин 20%-маx 85%) а кофинансирање ће сарџати 10.086,236 ЕУР (мин 15%-маx 80%). Финансијска подршка трећим ососбама није допуштена.
Програмом ће управљати Заједнички Одбор за праћење (ЈМЦ), гдје је Управљачко тијело програма Агенција за регионални развој Хрватске. Свака земља имаће своје Национално тијело, док се Заједнички Секретаријати налазе у Загребу, Подгорици, Бања Луци и Мостару.

Циљ Програма је јачање друштвеног, економског и територијалног развоја у програмском подручју кроз имплементацију приоритетних оса пројекта:

ПО 1 – Унапређење квалитета услуга у области јавног здравства и социјалне заштите;
ПО 2 – Заштита животне средине и природе, унапређење превенције ризика и промоција одрживе енергије и енергетске ефикасности;
ПО 3 – Допринос развоју туризма и очување културног и природног насљеђа;
ПО 4 – Јачање конкурентности и развој пословног окружења у програмском поручју.

На позив за достављање приједлога пројеката могу учествовати јавне институције које оснива држава или регионална/локална самоуправа као што су истраживачко-развојне институције, васпитно-образовне институције, институције здравствене и социјалне заштите, институције за заштиту природне и културне баштине, локалне и регионалне развојне агенције, предузетнички центри, инкубатори, јавна комунална предузећа, туристичке агенције и удружења. Такође могу бити организације цивилног друштва као што су НВО, удружења и задужбине, фондације, приведне, пољопривредне, занатске и индустријске коморе, кластери регистровани као непрофитна правна лица и секторска удружења.

Неопходно је учешће два партнера од којих један је из Хрватске. Предност имају трилатерална пројектна партнерства.
Водећи апликант (не и остали партнери) мора бити регистрован барем 12 мјесеци прије рока за подношење приједлога пројеката. Водећи корисник који може бити из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе у име укупног пројектног партнерства може примити аванс у износу од максимално 10% од укупне вриједности пројекта, због чега је неопходно планирати у буџету институције/организације средства за финансирање пројекта.

Модел рефундације трошкова подразумиејва подношење извјештаја о напретку сваких 3-6 мјесеци са свом документацијом о насталим трошковима. Програм може финансирати и активности које се спроводе ван програмског подручја, али у корист програмског подручја и то до 20% од расположивих средства ЕУ на нивоу Програма ( прати се на нивоу Програма, не пројекта).

Трајање пројекта не смије бити краћи од 18 мјесеци ни дуже од 30 мјесеци.

Све активности који ће се финансирати у оквиру изабране приоритетне осе морају показати и доказати јасан прекогранични учинак на програмском подручју.

Документа којима су прописана правила и процедуре за имплементацију пројеката доступна су на интернет адреси: хттп://www.интеррег-хр-ба-ме2014-2020.еу/программе-имплементатион/имплементатион-доцументс/

За претрагу пројектних партнера можете посјетити интернет страницу: хттп://www.интеррег-хр-ба-ме2014-2020.еу/партнер-сеарцх/
За више информације посјетите интернет странице: хттп://www.интеррег-хр-ба-ме2014-2020.еу/усефул-доцументс/программе-доцументс/
Контакт особа при Министарству европских послова је Драган Ђуришић, пројектни менаџер за Интеррег – ИПА Програм прекограничне сарадње за Хрватску, Босну и Херцеговину и Црну Гору 2014-2020, е-маил: дурисиц@интеррег-хр-ба-ме2014-2020.еу.

Презентацију са Инфо дана можете преузети овдје.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?