Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић отворио изложбу „Храбри се не боје“ у Порто Монтенегру

Објављено: 04.04.2018. 02:23 Аутор: мод
Министар одбране мр Предраг Бошковић отворио је вечерас у Збирци поморског музеја у Тивту изложбу под називом „Храбри се не боје“, коју је историчар Дражен Јовановић припремио поводом два јубилеја - 90 година подморничарства у Југославији и 50 година од почетка оперативне употребе подморнице „Херој“.

Позив подморничара одувијек је био повезан са храброшћу, пожртвованошћу и великим одрицањем. Црна Гора је кроз своју историју и у најскорије вријеме показала да може да доноси управо храбре, одважне и паметне одлуке, као сто је била она просле године. Како је у измијењеним политичким околностима, како на глобалном тако и на балканском нивоу, престала потреба за овим занимањем у Црној Гори вечерасња поставка је примјер како треба ово занимање отргнути од заборава и присјетити се свих оних који су дали цијеле себе да би подморничарство имало дугу традицију а у нади да ће опет заживјети.“ Казао је министар Бошковић у свом обраћању, проглашавајући изложбу отвореном ријечима: “Храбри се не боје“.

Изложба је подсјећање на улазак подморница „Храбри“ и „Небојша“ у акваторијуму Тиватског залива, 8. априла 1928. године.

Изложба садржи фотографије и наутичка документа која се тичу ове двије подморнице - како су служиле за обуку првих кадрова подморничара, гдје су провеле ИИ Свјетски рат и која им је била даља судбина. Ту су и подсјећања на подморничаре који су били пионири југословенског подморничарства.

Секретар Удружења ветерана подморничара Велике Британије Јан Викерс (Иан Вицкерс) говорио је на који начин је подморница „Небојша“ провела рат, борећи се уз раме са Британском краљевском морнарицом.

Као и сваке године подморничарима из Црне Горе, окупљених испред НВО Подморичар из Тивта, придружиле су се њихове колеге из Србије, Словеније и Хрватске, а у част јубилеја гости су били и представници удружења подморничара ветерана из других земаља Европе.

Изложба ће бити отворена до краја априла.

mod mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?