Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Секулић гост Јутарњег програма ТВЦГ: Кроз програм „Купујмо домаће“ чинимо производе видљивијим и конкурентнијим

Објављено: 04.04.2018. 18:32 Аутор: Министарство економије

Промоцијом, са једне, и финансијском и нефинансијском подршком предузећима, са друге стране, истоверемено чинимо домаће производе видљивијим и конкурентнијим, казала је министарка економије Драгица Секулић, гостујући у Јутарњем програму ТВЦГ.

„Уколико желите да се борите на тржишту са великим произвођачима и брендовима, морате бити конкурентни. А да би били конкурентни, морате бити изузетно писмени и едуковани о томе да у своје производне програме уводите иновативне технологије, да будете модерни, пратите нове трендове, улажете у свој маркетинг. Кроз директну комуникацију са привредницима чини се да су све више тога свјесни, а ми их кроз разне финансијксе и нефинансијске програме подршке помажемо“, казала је министарка Секулић.

Управо из разговора са привредницима, дошли смо на идеју да наше производе на одређени начин обиљежимо.

„Ја сам свако јутро у министарству пила чај за који нисам знала да је заправо произведен у Црној Гори. И постоји много таквих примјера да за неки производ који користимо не знамо да је произведен у Црној Гори. Осим обиљежавањапроизвода, програм предвиђа и подршку произвођачима у савјетодавном смислу, и од Министарства економије, и Министарства пољопривреде и ПКЦГ, као и одређена средства за добијање различитих ознака квалитета“, казала је министарка Секулић.

У складу са одредбама споразума о слободној трговнини и правилима ЦЕФТА-е, Влада домаће произвођаче не може фаворизовати, нити смије угрозити било којег кроз увођење тарифних или нетарифних баријера.

„Али, морамо нашим произвођачима који прозводе воду, на примјер, помоћи да буду конкуренти. И то тако што ћемо им дати различите могућности кроз Инвестиционо-развојни фонд (ИРФ), Министарство пољопривреде и Министарство економије да они своју производњу и производ доведу до тог нивоа да у количинском и квалитативном смислу буду конкурентни било коме из увоза. Уколико ми наше производе доведемо до тог нивоа, самим тим што су произведени у Црној Гори, трошкови транспорта су нижи, чиме су они конкурентинији“, казала је министарка Секулић.

Кроз програм промоције „Купујмо домаће“ брендиран је велики број трговачких ланаца на начин да кроз радње, почев од означавања на поду, на полицама, па и самих производа, јасно вити да је то домачи производ.

„Зашто? Јако је тешко да се мали произвођач бори са лепезом и утицајем великих произвођача у смилу позиционирања својих производа. То је наша намјера: да се домаћи производи добро виде, и то није у супротности са било којом одредбом међународних споразума о слободној трговини и правилима ЦЕФТА-е. Наше је право да штитимо оно што је наше и да промовшемо и поносимо се оним што је произведено у Црној Гори. Не желимо да висе има изговора да неко нешто није могао да нађе“, казала је министарка Секулић.

Према њеним ријечима, тиме што купујемо домаћи производ, помажемо да наши суграђани који раде у домаћим фирмама редовно примају плате, да им се плаћају порези и доприноси, омогућава стабилност радних мјеста и могућност отварања нових.

„За све оно што купимо, а произведено је у Црној Гори, до 80% вриједности тог производа остане у Црној Гори – кроз плате радницима, кроз плаћене порезе и доприносе. Оно што купимо из увоза у највећем броју случајева остане кроз ПДВ, јер су у многим случајевима увозни производи ослобођени од царине јер долазе из земаља са којима имамо потписане уговоре о ослобађању царине. Важно је да та средства иду у буџет и да од тих средтава ми даље можемо да плаћамо здравство, школство, социјалну помоћ онима којима је потребна, улажемо у култууру, спорт, финансирамо плате“, казала је министарка Секулић.

Она је подсјетила да Министарство економије има 9 програма подршке и 1,5 милиона опредијељених за подршку предузећима у овој години – пола милиона еура више него у 2017.

„Тиме што ће предузећа улагати у своје производне капацитете, њихови производи ће бити јефтинији и квалитетнији. Знам да наш потрошач не мисли само о квалитету, већ и цијени. Кроз смањење трошкова производње и уз ове програме чинићемо да ти производи буду јефтинији и приступачнији“, закључила је министарка.


КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?