Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Делегација ЕМБЛ и ЕМБО представила програме за истраживаче и студенте из Црне Горе

Објављено: 04.04.2018. 20:52 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Видео: Делегација ЕМБЛ и ЕМБО представила програме за истраживаче и студенте из Црне Горе КАДРОВИ
Видео: Изјава министарке науке Сање Дамјановић
Видео: Изјава декана Природно математичког факултета проф др Предрага Мирановића

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Високи званичници Европске лабораторије за молекуларну биологију (ЕМБЛ) и Европске организације за молекуларну биологију (ЕМБО) представили су данас, на радионици која се одржала у Ректорату Универзитета Црне Горе, програме сарадње истраживачима и студентима из Црне Горе, као и конкурсе на које могу аплицирати сви заинтересовани. Испред ЕМБО и ЕМБЛ-а говориле су др Силке Шумахер, директорица Међународне сарадње ЕМБЛ-а и Хана Јурина из истог Одсјека.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Министарка науке др Сања Дамјановић захвалила се делегацији на другој посјети Црној Гори, која је услиједила након састанака Савјета ЕМБО и ЕБМЛ, који се одржао у новембру прошле године у Хамбургу, када је Црна Гора формално постала члан ових престижних европских научних институтција. То ће, како је нагласила министарка, пружити велике могуц́ности црногорским научницима и делегација ће нас савјетовати како да на најбољи начин користимо предности чланства.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
-Јачање истраживачких капацитета и иновација кроз интернационализацију, придруживање великим инфраструктурама и укључивање у међународне истраживачке пројекте, приоритети су Министарства науке. Све наведено ће омогућити приступ новим технологијама, подстакнути умрежавање, допринијети повец́ању учешц́а у оквирним програмима ЕУ попут Хоризонта 2020, трансферу знања и технологија, али и покретању нових компанија. Интернационализација је данас приоритет и развијених земаља, јер ниједна земља данас не може самостално савладати глобалне изазове. Мале земље, попут Црне Горе, немају другу алтернативу, казала је министарка Дамјановић у уводном обраћању.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke
Проф. др Предраг Мирановић, директор Центра за докторске студије и декан Природно-математичког факултета, Унивезитета Црне Горе захвалио се у поздравном говору министарки Дамјановић на иницирању и покретању идеје да се црногорски истраживачки повежу са реномираним свјетским лабораторијама. Ови научни центри нијесу само мјеста која пружају добре услове и најсавременију опрему, већ и могућност да наши истраживачи буду на фронту свјетских научних истраживања.

-Ово је једини пут за Црну Гору, имајући у виду величину земље и није реално очекивати да се можемо самостално бавити науком на свјетском нивоу. Ово је наша шанса да будемо дио већег система, конзорцијума, да се повежемо са добром истраживачком групом и на тај начин будемо на фронту свјетске науке, истакао је проф. др Мирановић и додао да бенефите од мобилности имају не само истраживачи већ и матична институција која их шаље, те да је као декан ПМФ-а изузетно задовољан успостављеном сарадњом са ЕМБЛ и ЕМБО.

Црногорским истраживачима и студентима се пружа могућност за активно укључивање у међународне пројекте које реализују ове двије институције, а што ће омогућити коришћење најсавременије технологије из области молекуларне биологије и медицине. ЕМБЛ и ЕМБО нуде велики број програма и стипендија, а студенти докторских студија имаће прилику да неколико мјесеци бораве управо у овим институцијама.

О овим моделима сарадње раније данас је делегација ЕМБЛ и ЕМБО детаљније разговарала са министарком Дамјановић.
Силке Шумахер, директорица Међународне сарадње ЕМБЛ-а, предложила је организовање службене посјете заинтересованих студената из Црне Горе овим институцијама, у другој половини године, како би се ближе упознали са њиховом радом и дефинисали потенцијалне предмете истраживања. Такође, упознала је министарку Дамјановић и са програмима за професоре биологије у средњим школама, који могу похађати курсеве у организацији ових престижних институција.

На састанку којем су пруствовали и Хана Јурина из Одсјека међународне сарадње, модератор на радионицама доц. др Данило Мрдак са Природно-математичког факултета Универзитета Црне Горе и национална контакт особа за сарадњу са ЕМБЛ и ЕМБО и Дјурдјина Булатовић, савјетница у Кабинету министарке науке, констатовано је да је неопходно потписати уговор са Универзитетом Црне Горе како би се омогућило студентима да активно користе њихове програме. С тим у вези, делегација ЕМБЛ и ЕМБО је данас такође била и у званичној посјети Ректорату Црне Горе и сусрела са ректором проф. др Данилом Николићем.

Друга радионица са представницима ЕМБЛ и ЕМБО-а одржаће се сјутра, 5. априла у амфитеатару Института за болести дјеце, Клиничког центра Црне Горе са почетком у 9 часова.
Црна Гора ће учествовати на сљедећој сједници Савјета ЕМБО и ЕБМЛ, у јулу ове године у Хамбургу, и имаће статус посматрача.




ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА НАУКЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?