Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржано консултативно саслушање у организацији Одбора за родну равноправност

Објављено: 03.04.2018. 21:20 Аутор: ПР служба

На данашњој сједници Одбора за родну равноправност Скупштине Црне Горе, одржано је консултативно саслушање министра просвјете Дамира Шеховића, министра за људска и мањинска права Мехмеда Зенке и  генералне директорице Директората за организацију правосуђа, кривично законодавство и надзор у Министарству правде Маријане Лаковић - Драшковић на тему „Остваривање дјечјих права у ромској заједници у Црној Гори, са посебним освртом на образовање дјевојчица.”

Консултативно саслушање организовано је у сусрет Међународном дану Рома.

Предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић обратио се присутнима истакавши да је образовање један од најважнијих предуслова економске самосталности и истинске еманципације припадника ове заједнице. Он је рекао да и да поред значајних помака у тој области треба радити на даљем повећању образовног нивоа припадника и припадница ове заједнице. Овом приликом Брајовић је поручио да су проблеми ромске популације проблеми црногорског друштва и свијест о томе свакодневно расте.

Министар Зенка представио је активности и мјере које спроводи у овој области ресор за људска и мањинска права, посебно у дијелу промоције важности образовања.

Министар Шеховић говорио је о мјерама ресора просвјете у циљу унапријеђења положаја ромске и египћанске популације у области образовања.

Представници и представнице невладиних удружења су током консултативног саслушања имали прилику да постављају питања  и дискутују о темама од њиховог интереса у вези са предметном темом. Као приоритетна питања издвојена су социјално економски статус, недовољну информисаност, ране и уговорене бракове, насиље у породици и друштву, при чему су навели охрабрујући податак о високом проценту спремности припадника ромске заједнице да раде на рјешавању свог статуса, као и висок степен повјерења у институције система.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?