Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив за додјелу средстава подршке из Програма малих грантова из пројекта Управљење сливом ријеке Дрине на Западном Балкану

Објављено: 05.04.2018. 20:58 Аутор: МПРР

MPRRМинистарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за додјелу малих грантова у оквиру Пројекта „Управљење сливом ријеке Дрине на Западном Балкану”.

Пројекат је усмјерен, првенствено, на подршку пројектима за одрживо искоришћавање водних ресурса и очување биодиверзитета, као и омогућавање већег укључивања локалне заједнице и НВО у процесе доношења одлука.

Међународна банка за обнову и развој 9. маја 2016. године одобрила је Црној Гори, Србији и Босни и Херцеговини грант Глобалног фонда за заштиту животне средине и Фонда за посебне климатске промјене у износу од 8.73 милиона $ за Пројекат „Управљење сливом ријеке Дрине на Западном Балкану”.

Укупан износ који ће бити доступан Црној Гори је око 2.72 милиона УС$, и биће искоришћен за унапређење коришћења водних ресурса Црној Гори.

Циљ пројекта је да побољша механизме и капацитете земаља учесница у планирању и управљању прекограничним сливом ријеке Дрине, укључујући и адаптацију на климатске промјене.

За Црну Гору важан дио пројекта представља и Пројекат регулације Грнчара и Лима за који је опредијељено 400.000€. Реализација тог пројекта је започела, у сарадњи Министарства са општинама на чијим територијама се налазе ове двије ријеке. У току је тендерска процедура за одабир фирме која ће припремити цјелокупну документацију, а чиме ће се створити планске претпоставке за даље одрживо управљање овим водотоцима.

У оквиру програма малих грантова Црној Гори је на располагању 216.000$, од чега ће максимална подршка по пројекту бити 20.000€ по гранту.

Програм малих грантова (ПМГ) дио је компоненте главног пројекта који има за циљ јачање капацитета отпорности на климатске промјене. Ова компонента ће подржати бољу припремљеност за пријетње настале усљед поплава и суша, уз оптимално искоришћавање еколошких ресурса слива ријеке Дрине, као и укљученост локалних заједница.

Циљне групе ове компоненте су приватни сектор (пољопривриједници, занатлије, мала и средња предузећа), државни сектор (институције, компаније, научне институције) и цивилни сектор.

Јавним позивом за додјелу малих грантова дефинисани су специфични циљеви програма:

  • показати како одрживо искоришћавање водних ресурса и очување биодиверзитета може имати видљиве бенефите по локалну заједницу
  • подржати постојеће активности на локалном нивоу које доприносе остваривању циљева пројекта
  • ојачати обрасце развоја руралне економије који у потпуности узимају у обзир одрживо искоришћавање водних ресурса и биодиверзитета и који се могу даље ширити на подручју слива Дрине
  • тестирати иновативне технологије и приступе за одрживо искоришћавање водних ресурса и очување биодиверзитета
  • ојачати процес планирања који укључује интересе локалне заједнице у развој руралне економије.


Јавни позив програм малих грантова

Водич за имплементацију малих грантова.

Аннеx 2 _Тхе Смалл Грант Имплементатион Мануал - 20-09-16_ЕН.

Образац за пријаву на Грант
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?