Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Наставак успјешне сарадње са медицинским установама у Словенији

Објављено: 05.04.2018. 23:29 Аутор: Министарство здравља
Словенија и Црна Гора интензивираће сарадњу у области здравства, имплементацијом сродних здравствених сервиса и савремених медицинских протокола, поручено је са састанка министра здравља др Кенана Храповића и министарке здравља Словеније Милојке Колар Целарц у Љубљани.

На састанку у Министарству здравља Словеније размијењена су искуства о изазовима са којима се суочавају двије земље у спровођењу континуираних реформи које су нужне у сваком здравственом систему, као и њиховим резултатима и бенефитима за пацијенте.

Храповић и Колар посебно су нагласили значај унапређења сарадње кроз пројекат телемедицине између референтних медицинских центара, првенствено Клиничког центра Црне Горе и Онколошког института у Љубљани, који су, као супервизори, већ активно укључени у реализацију Програма раног откривања карцинома дојке у Црној Гори. Имплементацијом телемедицине између поменутих установа, значајно ће се убрзати динамика спровођења активности у овој области. 

„Осим предности у директном лијечењу пацијената желимо омогућити бољу сарадњу међу љекарима и едукацију, што ће резултирати бољом услугом, односно већим квалитетом цјелокупног система здравствене заштите“, истакао је Храповић.

Министарка Колар подијелила је са црногорским колегом искуства Словеније у процесу акредитације здравствених установа, који је та земља почела 2010. године, а Црна Гора планира имплементацију овог процеса у наредном периоду.

„Акредитација је најстарији и најпознатији облик спољашње процјене здравствених услуга широм свијета. Кроз акредитацију, здравствене установе су подпомогнуте да открију сопствене предности и могућности напретка, те да користе расположиве ресурсе на најефикаснији начин. Желимо да вас охрабримо да почнете са овим процесом како би обезбиједили оквир који ће омогућити здравственим установама да дефинишу и имплементирају потребне промјене и направе приоритете за континуирано унапређење сопствених услуга“, казала је Колар.

Црној Гори ће бити значајна искуства Словеније приликом нормативног уређивања апотекарског пословања, а све у циљу што боље снабдјевености љековима грађана, у складу са здравственом политиком коју спроводи Министарство здравља Црне Горе, у чијем је средишту управо задовољан пацијент.

Састанку у Љубљани присуствовали су државни секретар Министарства здравља Милован Вујовић, генерална директорица Директората за контролу квалитета здравствене заштите и унапрјеђење људских ресурса у здравству, проф. др Весна Мирановић, генерална директорица Директората за здравствену заштиту Министарства здравља Словеније, Тања Мате, помоћница у директорату за економику у здравству, Власта Ковачич Межек, као и амбасадор Црне Горе у Словенији, проф. др Вујица Лазовић.

Министар Храповић са сарадницима обишао је Универзитетски Клинички центар у Љубљани, са којим је од 2017. године остварена интензивна сарадња у области ријетких болести и конгениталних аномалија које представљају значајан дијагностички и терапијски изазов и у најразвијенијим земљама свијета. Успостављањем сарадње са Институтом за медицинску генетику УКЦ Љубљања значајно је унапријеђена доступност дијагонстици ријетких болести код пацијената из Црне Горе. Такође, договорено је и спровођење едукативних курсева за труковне сестре за тријажу пацијената приликом пријема у Ургентни центар и Хитну помоћ.

Током дводневне посјете Словенији, делегација Министарства здравља обишла је и Општу болницу у Изоли, која је увођењем електронских сервиса готово елиминисала папир у свом раду.

Министарство здравља
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?