Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка науке у посјети првом институту у Европи за хадронску канцер терапију помоћу јона ХИТ у Хајделбергу

Објављено: 10.04.2018. 15:45 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка науке др Сања Дамјановић боравила је у службеној посјети Институту за Хадронску канцер терапију ХИТ (Хеавy ион тхерапy) у Хајделбергу, првом пројекту реализованом у Европи, који успјешно ради од 2009. године. Циљ посјете је био разговор са техничким директором, др Тхомасом Хаберером у циљу добијања информација о могућој напреднијој техничкој спецификацији будућег Међународног института на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ), а за који је током другог састанка Управног одбора одржаном у Тирани једногласном одлуком изабрана управо ова опција.

Експертска подрска ХИТ института је изузетно важна будући да СЕЕИИСТ Институт мора бити базиран на најсавременијим технологијама и бар дијелом комплементаран постојећим пројектима, а којих има само четири у Европи.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Посјети су присуствовали, поред техничког директора ХИТ Хајделберга, др Тхомас Хаберера, руководилац друге највеће машине у Њемачкој – МИТ (Марбург Ион-Беам Тхерапy Центер) др Андреас Петерс и директор Сектора за ‘беам диагностицс’ у ГСИ-ФАИР институту у Дармштату, др Марцус Сцхwицкерт. Управо је први прототип Хадронске канцер терапије помоћу јона изграђен у ГСИ-ју, и првих 450 пацијената су били третирани у овој лабораторији.

На једној од фотографија може се видјети у позадини 600 тона тежак гентри, односно скуп магнета који усмјеравају сноп честица на канцерогене ћелије и овај огромни комплекс се налази управо око собе за пацијенте.

Хадронска канцер терапија и истраживање у биомедицини помоћу протона и тежих јона, данас представља најсавременији и најуспјешнији метод за лијечење великог броја врста канцера. Реализацијом овог пројекта на територији Југоисточне Европе оствариће се друштвени и економски бенефити за цијели регион, утицати на повећање квалитета живота, посебно када је у питању здравље, јер ће ова метода лијечења бити доступна свим грађанима региона.


Министарство науке
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?