Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Први ефекти Купујмо домаће крајем априла

Објављено: 11.04.2018. 13:52 Аутор: Министарство економије
Учешћем у пројекту "Купујмо домаће" произвођачи немају додатних трошкова. Напротив, оствариће бројне бенефите као што су: боља промоција и препознатљивост, унапријеђен пласман, стицање лојалности купаца у дугом року. Све трошкове пројекта сноси Влада и Привредна комора у укупном износу од 115.000 еура, односно министарства економије и пољопривреде под 50.000 и Привредна комора 15.000 еура, док су трговински ланци уступили свој простор у маркетима, на чему смо им веома захвални, казао је за Вијести генерални директор за инвестиције, развој малих и средњх предузећа и управљање ЕУ фондовима у Министарству економије Радосав Бабић, задужен и за програм "Купујмо домаће".

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomijeОн је навео да "Купујмо домаће" није акција, већ дугорочно опредјељење Владе и Привредне коморе, којим желе указати на важност куповине домаћих производа и утицај на црногорску економију. У црногорским маркетима сада има више од 3.000 домаћих производа, а најтраженији су млијечни и сухомеснати производи, јаја, мед, маслине и маслиново уље, вина и алкохолна пића.

По одређеним процјенама, за сваки производ који се купи, а произведен је у Црној Гори, нашој економији остаје измедју 80 и 85% износа. Управо тај новац утиче на веће плате, повећање куповне моћи и повећање животног стандарда грађана. Међутим, највећи проблеми домаћих произвођача јесу ограничени капацитети производње, немогућност континуиране испоруке и потребне количине, недовољно развијена маркетинг функција. Ми не можемо утицати на то који производи ће се наћи на полицама маркета, али смо у интензивној комуникацији са трговинским ланцима и заједно радимо на стварању простора за мање произвођаче, казао је Бабић.

Истраживање Привредне коморе показало је да је недостатак новца за промоцију један од већих проблема домаћих произвођача, због чега је и покренут програм.

Ово је само прва фаза која обухвата маркетиншку кампању и означавање домаћих производа у циљу њихове боље видљивости.

Јако је важно напоменути да овај пројекат није само рекламни, већ ћемо кроз наредне двије фазе реализовати и сет едукација и савјетодавне подршке за произвођаче, а све у циљу унапрјеђења знања и маркетиншке функције. Истовремено, подстакнућемо произвођаче да аплицирају и користе доступне програме подршке бизнису. Додатно, у наредном периоду имамо у плану да кроз директну комуникацију са произвођачима идентификујемо које су то главне баријере у производњи и пласману и да у складу са тим креирамо нове програме подршке, навео је Бабић.

Циљ програма је афирмација домаће привреде и унапређење позиционираности црногорских производа на домаћем тржишту, што треба да допринесе развоју домаће производње, новим инвестицијама, отварању нових радних мјеста, расту броја предузећа, смањењу увоза, економском и друштвеном развоју Црне Горе.

Прве ефекте, који се односе ј на куповину домаћих прој извода од стране грађана, очекујемо већ крајем овог и мјесеца. Наша пракса и убуј дуће ће бити да на мјесечј ном нивоу имамо пресјеке ј стања о промету домаћих производа, о чему ћемо обавјештавати и јавност, навео је Бабић.

Увезују и хотеле са произвођачима

Наредна фаза програма, која се већ припрема, је повезивање туристичке привреде и домаћих произвођача, како би домаћа храна овог љета била присутнија и хотелима и ресторанима.

Ово посебно имајући у виду да црногорски туризам из године у годину расте и представља тзв. невидљиви извоз и да се са њим развијају и друге привредне гране, навео је Бабић.

Горан Капор
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?