Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање на текст објављен у дневној новини „Дан" са насловом „МИНИСТАРСТВО ИГНОРИШЕ ДЈЕЧАКА СА АУТИЗМОМ“

Објављено: 11.04.2018. 19:57 Аутор: Министарство просвјете

У наставку можете наћи реаговање на текст објављен у дневној новини „Дан“ са насловом „МИНИСТАРСТВО ИГНОРИШЕ ДЈЕЧАКА СА АУТИЗМОМ“. Очекујемо да дневна новина „Дан“ реаговање објави интегрално, у складу са Законом о медијима.

Не игноришемо ми дјечака већ ви чињенице

Нетачна је информација да Министарство просвјете игнорише дјечака са аутизмом, јер му није додијељен асистент у настави. Нетачна зато што Министарство не да не игнорише, већ је успоставило систем инклузивног образовања који је један од напреднијих у региону. Такође, врло експлицитно и јасно смо вам у одговорима навели да је дјечак усмјерен у образовни систем као дијете са потешкоћама учења, а не као дијете са сметњама из спектра аутизма. А асистенти се усмјеравају на дјецу са: тежим и тешким тјелесним сметњама, умјереним интелектуалним сметњама, без вида, најтежим и потпуним губитком слуха, тежим до тешким говорно-језичким сметњама и аутизмом. Ту информацију сте пак одлучили да скоро потпуно занемарите.

Новинарска критика не може бити изговор за провршност, сензационализам и игнорисање чињеница. И иако разумијемо потребу сваког родитеља да свом дјетету обезбиједи оно што он сматра да су оптимални услови за рад, представници медија би при извјештавању на овако осјетљиве и комплексне теме, умјесто сензационализма и нетачних констатација да је “дјечаку угрожено право на развој”, требало да имају много више сензибилитета. Оног, који показује да се уважавају мишљења стручних лица, чак и онда када некоме не одговарају.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?